Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε – Λαθρεπιβάτες

Το «Απόψε Λέω να μην κοιμηθούμε» είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια της high season. Το ρεφρέν του λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν συνθηματικό που ξεκλειδώνει την πόρτα για κάθε είδους εκδρομή και ραστώνη, από την πενταήμερη μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου.

Κι όμως, το «Απόψε Λέω να μην κοιμηθούμε» παραλίγο να μην κυκλοφορήσει ή να κυκλοφορήσει με άλλο τίτλο, άλλο ρεφρέν και άλλη μουσική.

Η ιστορία του τραγουδιού άρχισε να γράφεται το 1987. Ο Γιάννης Νικολάου και ο Παντελής Θαλασσινός είχαν γνωριστεί δύο χρόνια νωρίτερα. Είχαν σχηματίσει τους Λαθρεπιβάτες, είχαν γράψει τα πρώτα τους τραγούδια και τον Νοέμβριο του ‘87 είχαν μόλις τελειώσει την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου.

Και τότε, ο Παντελής Θαλασσινός, απαλλαγμένος από το άγχος και την πίεση του στούντιο, έγραψε ένα στίχο. Όπως έχει περιγράψει ο ίδιος, «Το επόμενο πρωί με την αφέλεια του πρωτάρη, πάω στη ΜΙΝΟΣ και λέω στον τότε παραγωγό μας τον Ηλία Μπενέτο: ‘Άκου Ηλία το σουξέ του επόμενου δίσκου’, και του το παίζω με μια κιθάρα που είχε πάντα στο γραφείο του. Σηκώθηκε πάνω και μου λέει ‘Σταματάνε τα εξώφυλλα, μπαίνουμε να το ηχογραφήσουμε, και θα βάλουμε άλλο ένα τραγούδι, με καινούργια εξώφυλλα’».

Ο Γιάννης Νικολάου έχει αποκαλύψει ότι στην αρχική του μορφή το τραγούδι είχε γραφτεί σαν χαμηλή μπαλάντα, ενώ το ρεφρέν ήταν το «Απόψε λέω να κάνουμε ένα πάρτι». Πριν την ηχογράφηση το άλλαξαν σε ένα ευχάριστο ματζόρε και τούμπαραν τους στίχους. «Με τον Παντελή το κομμάτι το λέγαμε ‘Πάρτι’», έχει πει, χαρακτηριστικά. «Αφού ακόμα κι όταν ξεκινήσαμε να το παίζουμε, λέγαμε ‘πάμε το ‘Πάρτι’, δεν λέγαμε ‘το Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε».

Τελικά, το τραγούδι όχι μόνο μπήκε, αλλά έδωσε και τ’ όνομά του σε εκείνον τον πρώτο δίσκο. Κι έκτοτε, βέβαια, το πάρτι συνεχίζεται.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.