Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Το καλοκαιράκι – Φατμέ

Το Καλοκαιράκι ηχογραφήθηκε από τους Φατμέ το 1986 και από την πρώτη στιγμή ταυτίστηκε με τις διακοπές στο νησί και το φαντασιακό ελληνικό καλοκαίρι.

Στους στίχους του τραγουδιού, το «Μόνοι Πάνω στη Γη» παρουσιάζεται σαν όνειρο. Μια διαχρονική φαντασίωση για ένα εκστατικό ερωτικό καλοκαίρι που όσο περνούν τα χρόνια μετατρέπεται σε ουτοπία. Δύσκολα πια δυο εραστές θα καταφέρουν να βρεθούν μόνοι πάνω στη γη σε κάποιο ελληνικό νησί. Ειδικά καλοκαιράκι, εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Το τραγούδι ξεχώρισε αμέσως από το άλμπουμ «Βγαίνουμε απ’ το τούνελ» -τέταρτο και προτελευταίο των Φατμέ- κι έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του ηχογραφήθηκε ξανά, σε μια κλασική πλέον δεύτερη εκτέλεση, με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, του Γιάννη Γιοκαρίνη και του Χρήστου Τσιαμούλη. 

Όπως έχει αφηγηθεί ο Νίκος Πορτοκάλογλου, όλα τα τραγούδια εκείνου του άλμπουμ είχαν γραφτεί μέσα σε μια εβδομάδα. Η γυναίκα του έλειπε σε ταξίδι κι εκείνος κλείστηκε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη κι έφτιαξε έναν δίσκο φωτεινό και εξωστρεφή, σαν να έβγαινε κι ο ίδιος από το τούνελ.

«O δίσκος βγήκε τον Ιούνιο του ‘86», περιγράφει χαρακτηριστικά. «Είχαμε πάει διακοπές στην Πάτμο, είχα μαγευτεί με το νησί, και θυμάμαι ότι είχα ένα αίσθημα ότι κάτι αλλάζει στη ζωή μου. Αμέσως μετά, είχαμε την πρώτη καλοκαιρινή συναυλία στο θέατρο της Καλαμάτας και ήταν κατάμεστο, τραγουδούσαν όλοι το ‘Καλοκαιράκι’. Δεν κατάλαβα πότε έγινε αυτό. Είχαν τεράστια διαφορά οι πωλήσεις αυτού του δίσκου σε σχέση με τους προηγούμενους. Παραδόξως, στο συγκρότημα άρχισε τότε μια περίοδος γκρίνιας».

Προτού αρχίσει η γκρίνια, πάντως, οι Φατμέ γύρισαν κι ένα βιντεοκλιπ για το Καλοκαιράκι. Υπάρχει στο Youtube και με τον τρόπο του είναι δροσερό όπως το ίδιο τραγούδι, αλλά και αναπόδραστα καλτ όπως τα περισσότερα οπτικοακουστικά τέκνα της δεκαετίας του ‘80.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.