Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Τόσα Καλοκαίρια – Δάκης

Το «Τόσα Καλοκαίρια» είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε για να ντύσει μια σκηνή κάποιας κινηματογραφικής ταινίας και κατέληξε να γράψει κινηματογραφική ιστορία.

Ακούστηκε για πρώτη φορά στο μιούζικαλ «Γοργόνες και Μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη και ήταν η μουσική υπόκρουση στη σκηνή που η Μαίρη Χρονοπούλου χορεύει για τον Λάκη Κομνηνό στα ασβεστωμένα σοκάκια της Ύδρας.

Σύμφωνα με τη σκηνοθετική μανιέρα της εποχής, κάπου ανάμεσα στη Χρονοπούλου και τον Κομνηνό θα έπρεπε να εμφανίζεται και ο Δάκης, ο ερμηνευτής του τραγουδιού, ο οποίος όμως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να συμμετάσχει στα γυρίσματα. Ο Δαλιανίδης γύρισε τη σκηνή χωρίς αυτόν, δημιουργώντας έτσι αυτό που στις μέρες μας θεωρείται το πρώτο ελληνικό βιντεοκλίπ.

Ο Μίμης Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψαν πολλά σπουδαία τραγούδια γι’ αυτήν την ταινία, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου λειτούργησαν αυθύπαρκτα και διέγραψαν αυτόνομες τροχιές. Το «Τόσα Καλοκαίρια», όμως, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική ποπ κουλτούρα, καθώς σε έναν βαθμό κατάφερε να απενοχοποίησε το ερωτικό μελό.

Μέχρι και σήμερα, τόσα καλοκαίρια μετά, η βελούδινη φωνή και η αισθαντική ερμηνεία του Δάκη, σε αιφνιδιάζουν, σε αφοπλίζουν και σε εξαναγκάζουν σε μια άνευ όρων παράδοση στην υπερβολή, στο ανώφελο ή ακόμα και στο γελοίο του έρωτα.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.