Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Μες σ’ αυτήν τη βάρκα – Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου διεκδικεί πολλές πρωτιές. Είναι η πρώτη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου εκτός στούντιο, η πρώτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ηχοληψία της τα περίφημα σύγχρονα για την εποχή μαγνητόφωνα Nagra και η πρώτη και μοναδική ταινία για την οποία η Αλίκη Βουγιουκλάκη κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Την υπέροχη μουσική του φιλμ έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις, μαζί φυσικά με τις δύο μπαλάντες που τραγούδησε η Αλίκη. Τη «Θάλασσα Πλατιά», σε στίχους του σεναριογράφου της ταινίας, Γιώργου Ρούσσου και το «Μες σ’ αυτή τη βάρκα», για το οποίο ο έγραψε ο ίδιος τους στίχους.

Η «Μανταλένα» γυρίστηκε την Άνοιξη του 1960 στην Αντίπαρο, σε μια εποχή που στο νησί δεν υπήρχε καν ηλεκτροδότηση και γενικώς επικρατούσαν συνθήκες άγονης γραμμής. Ο Χατζιδάκις δούλευε τη μουσική της ταινίας στην Αθήνα και ηχογράφησε αρχικά τα τραγούδια με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη. Στα γυρίσματα ακουγόταν η φωνή της Μούσχουρη και η Αλίκη κουνούσε απλώς τα χείλη της. Αργότερα, βέβαια, στο μοντάζ, η Βουγιουκλάκη φρόντισε να τα ντουμπλάρει με τη δική της φωνή. Η μελωδία του «Μες σ’ αυτή τη βάρκα» είναι και το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας, αυτό που ακούγεται στους τίτλους έναρξης. Το τραγούδι δισκογραφήθηκε αρχικά με τη φωνή της Αλίκης το 1961 και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Χατζιδάκις συμπεριέλαβε μια ορχηστρική του εκδοχή στο «Χαμόγελο της Τζοκόντα».


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.