Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Το Θαλασσινό Τριφύλλι – Ρένα Κουμιώτη

Το «Θαλασσινό Τριφύλλι», σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Λίνου Κόκοτου κυκλοφόρησε το 1972 και αποτελεί ένα άλμπουμ – σημείο αναφοράς για την ελληνική δισκογραφία.

Ο Ελύτης έγραψε τους στίχους με σκοπό τη μελοποίησή τους. Έγραψε, δηλαδή, τραγούδια, τα οποία, βέβαια, αργότερα συμπεριλήφθηκαν στην ποιητική συλλογή «Τα Ρω του Έρωτα».

Όταν ο Αλέκος Πατσιφάς κάλεσε τον Λίνο Κόκοτο στο γραφείο του, στη Lyra, για να του δώσει τους στίχους, απέκρυψε σκόπιμα την ταυτότητα του στιχουργού, για να μη λυγίσει ο μόλις 27 ετών τότε συνθέτης κάτω από το βάρος του ονόματος του Οδυσσέα Ελύτη.

O Κόκοτος επέστρεψε στη Lyra με μελοποιήσεις που ικανοποίησαν τον Πατσιφά και μόνο τότε έμαθε ότι οι στίχοι ήταν του Ελύτη, με τον οποίο κανονίστηκε επί τόπου μια συνάντηση. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο συνθέτης σε συνέντευξή του, «αν στο άκουσμα του ονόματος του στιχουργού ένιωσα να με πλακώνει ένα βουνό, με το κλείσιμο του ραντεβού ένιωσα να πέφτουν πάνω μου τα Ιμαλάια».

Ο ποιητής, πάντως, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον νεαρό συνθέτη και τις μελωδίες του και το μόνο που ζήτησε ήταν να προκύψουν τραγούδια που θα μπορούν να τραγουδηθούν από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Κι έτσι έγινε. Το «Θαλασσινό Τριφύλλι» είναι ένας δίσκος που αναβλύζει φως και θάλασσα και αντανακλά μια Ελλάδα σφριγηλή κι αισιόδοξη. Ιδανική. Και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν απ’ όλες τις ηλικίες. Ειδικά το ομώνυμο, «Το Θαλασσινό Τριφύλλι», αποτελεί κομμάτι της βασικής μελέτης για κάθε παιδική χορωδία.

Στον δίσκο, ο οποίος σφραγίστηκε από τη χαρακτηριστική εικονογράφηση του Μποστ με τη γοργόνα, το «Θαλασσινό Τριφύλλι» το ερμήνευσε η Ρένα Κουμιώτη. Η ανδρική φωνή του άλμπουμ ήταν ο Μιχάλης Βιολάρης.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.