Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Η μπαλάντα του Αντρίκου – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Η ειδυλλιακή εικόνα της Κατερίνας, της Ζωής, της Αντιγόνης και της Ζηνοβίας να κάνουν το μπάνιο τους στην Αίγινα, βουτώντας από τη βάρκα του καπετάν Αντρέα, είναι απόσπασμα από ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη. Ο Μίκης Θεοδωράκης το μελοποίησε, το έδωσε στον Γρηγόρη Μπιθικώτση για να το τραγουδήσει και το κυκλοφόρησε σε έναν δίσκο 45 στροφών το 1964.

Για το περίφημο τραγούδι του, ο συνθέτης επέλεξε τέσσερις από τις 10 δέκα στροφές του ποιήματος. Άφησε συνειδητά εκτός τα σημεία που αναφέρονται στις ηδονοβλεπτικές συνήθειες του Αντρίκου και στον θάνατό του, ο οποίος μόνο υπονοείται στην τελευταία στροφή του τραγουδιού.

Ο Βάρναλης, λάτρης της Αίγινας και των γυναικών, αποτύπωσε στο ποίημά του μια πραγματική σκηνή, βγαλμένη από την καθημερινότητα του νησιού τη δεκαετία του 1930. Όλα τα πρόσωπα είναι υπαρκτά. Ο καμπούρης βαρκάρης Ανδρέας Γελαδάκης, η Ζωή Γιαννούλη, οι αδερφές Κατίνα και Αντιγόνη Ζέρβα και βέβαια, η Ζηνοβία Μπήτρου – Σιδέρη, κόρη του πλούσιου ξυλέμπορου Γιάγκου Μπήτρου και αδιαμφισβήτητη αρχηγός της κοριτσοπαρέας που έκανε ξέγνοιαστη τα μπάνια και τις βαρκάδες της στο νησί.

Η Ζηνοβία ήταν μια μποέμ, χειραφετημένη γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα η οποία επηρέασε σημαντικά τη ζωή και τα ήθη στην Αίγινα στα μέσα του 20ου αιώνα. Όπως έχει καταγραφεί χαρακτηριστικά: «ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που αγόρασε και οδήγησε αυτοκίνητο. Έπαιζε δημοσίως χαρτιά και κάποια εποχή μετέτρεψε το μαγαζί του πατέρα της σε κινηματογράφο. Κατήργησε από μόνη της τις ξεχωριστές πλαζ, δημιουργώντας μπαιν-μιξ, αφού δεν δίσταζε να κολυμπά ακόμη και μέσα στο λιμάνι, συμπαρασύροντας και άλλες γυναίκες, αλλά και άντρες».

Στην μπαλάντα του Αντρίκου κολυμπά με τις φίλες της, νεαρή, δροσερή και ξέγνοιαστη. Μια διαχρονική εικόνα της τόσο απλής και τόσο φευγαλέας χαρούμενης ζωής. 


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.