Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου – Μαρινέλλα

Το «Κρασί, Θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το τραγούδι που εδώ και μισό αιώνα αντανακλά στο ρεφρέν του την πιο τουριστική εκδοχη του ελληνικού καλοκαιριού, ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στη Eurovision.

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού μετρούσε ήδη 18 χρόνια ύπαρξης, αλλά η Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε σ’ αυτόν τον Απρίλιο του 1974.

Εντός των συνόρων η χούντα κατέρρεε καθώς είχαν ήδη συμβεί τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το καθεστώς Ιωαννίδη είδε στη Eurovision μια πιθανή σανίδα σωτηρίας για την κατεστραμμένη εικόνα του στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, λοιπόν, το τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης δήλωσε συμμετοχή στο φεστιβάλ τραγουδιού και ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας στον Γιώργο Κατσαρό, στον Πυθαγόρα και στη Μαρινέλλα. Όλοι τους ήταν ήδη καταξιωμένοι και αναγνωρισμένης αξίας, αλλά η απευθείας ανάθεση θεωρήθηκε σκάνδαλο και προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινότητα των ελλήνων συνθετών και στιχουργών.

Το Σάββατο 6 Απριλίου του 1974, πάντως, το «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι» μου ακούστηκε στην εντυπωσιακη αίθουσα του The Dome, στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς τελικά να εντυπωσιάσει τους κριτές του διαγωνισμού. Η Ελλάδα κατετάγη 11η σε σύνολο 17 χωρών, ενώ την πρώτη θέση κατέκτησαν οι ABBA με το θρυλικό «Waterloo».

Στην Ελλάδα, βέβαια, το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία και αποδείχθηκε διαχρονικό. Το ακούμε κάθε χρόνο στα αφιερώματα της Eurovision, ενώ αποτελεί και μια πάντα αξιόπιστη επιλογή για κέφι και χορό σε γάμους, βαφτίσια και καλοκαιρινά πάρτι.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.