Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Αύγουστος – Νίκος Παπάζογλου

Ο Αύγουστος του Νίκου Παπάζογλου έχει καταχωρηθεί στη συλλογική συνείδηση ως καλοκαιρινό τραγούδι λόγω τίτλου και μόνο.

Στην πραγματικότητα είναι ένα τραγούδι που θρηνεί έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Ο Παπάζογλου έχει αφηγηθεί την ιδιαίτερη και κάπως αιρετική ιστορία του σε γραπτές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Αυτή η ιστορία, λοιπόν, ξεκινά στις 20 Ιουνίου του 1978, τη μέρα που η Θεσσαλονίκη χτυπήθηκε από τον σεισμό που άφησε πίσω του 49 νεκρούς και εκτεταμένες υλικές καταστροφές. Το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου υπέστη σοβαρές ζημιές. Μέχρι να αποκατασταθούν, η σύζυγος και η νεογέννητη κόρη του ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να φιλοξενηθούν από συγγενείς.

Ο ίδιος παρέμεινε στην Ελλάδα και τον Αύγουστο δέχτηκε την πρόταση του Διονύση Σαββόπουλου να περάσει κάποιες μέρες ως φιλοξενούμενος στο σπίτι του στο Πήλιο. Εκεί, γνώρισε μια γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Αντιμέτωπος με το δίλημμα οικογένεια ή αιφνίδιο ερωτικό πάθος, ο Παπάζογλου επέλεξε να μπει στο αυτοκίνητό του και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Στη διαδρομή της επιστροφής συνέλαβε τη μελωδία και τους στίχους που ίσως μπορούσαν να περιγράψουν αυτό στο οποίο δεν ενέδωσε και πλέον τον έκαιγε εσωτερικά.

«Το τραγούδι πότε δεν το έγραψα σε χαρτί. Το θυμόμουν απ’ έξω. Το μισό είναι για την κόρη μου και το μισό γι’ αυτήν την κοπέλα» έχει παραδεχτεί.

Ο «Αύγουστος» ηχογραφήθηκε έξι χρόνια μετά τη σύλληψή του. Μπήκε στο άλμπουμ «Χαράτσι» που κυκλοφόρησε το 1984. Μέχρι τότε, ο Νίκος Παπάζογλου είχε πολλούς δισταγμούς για το τραγούδι. «Ντρεπόμουν να είμαι τόσο λυρικός προς τα έξω», έχει πει χαρακτηριστικά. «Ήταν μια εποχή, η οποία ήταν επική. Πολύ δύσκολα θα μπορούσα να βγω και να τραγουδήσω ένα τραγούδι τόσο λυρικό. Έλεγα θα γελάσουν μαζί μου».


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.