Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ένα πρωινό (Άνναμπελ) – Μαρία Δημητριάδη

Τα «Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη γυρίστηκαν το 1968.

Είναι μια ταινία που διανύει πλέον την έκτη δεκαετία της, αλλά καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτο το αρχικό της συναισθηματικό τοπίο. Ήταν και παραμένει ένα φιλμ για τη γλυκύτητα, την αφέλεια και τη θνησιγένεια του καλοκαιρινού έρωτα.

Το επίτευγμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπέροχη μουσική και στα τραγούδια που συνέθεσε για την ταινία ο Σταύρος Ξαρχάκος. Πιο γνωστό και ανθεκτικό στον χρόνο, το «Άνναμπελ» ή «Ένα πρωινό» όπως είναι ευρύτερα γνωστό, σε στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου και ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.

Είναι ένα από τα λιγοστά ποπ τραγούδια που έγραψε ο Ξαρχάκος κι ένα από τα ελάχιστα που είπε η Δημητριάδη πριν αφοσιωθεί στο πολιτικό τραγούδι. Στο αρχικό σαρανταπεντάρι, μάλιστα, η ερμηνεύτρια αναγραφόταν μόνο ως «Μαρία». Χωρίς επίθετο, αφού ήταν μόλις 17 ετών και είχε μπει στο στούντιο κρυφά από τους γονείς της.

Ο Παπαστεφάνου, έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Το 1968 ο παραγωγός Κλέαρχος Κονιτσιώτης μου τηλεφώνησε για να πάω επειγόντως στο γραφείο του. Φεύγοντας για Επίδαυρο, ο Ξαρχάκος είχε αφήσει μια μαγνητοταινία με μουσικές που είχε γράψει για την ταινία ‘Κορίτσια στον Ήλιο’, για να τις ντύσω με στίχους. Το έκανα με πάρα πολύ τρακ. Έχω ξαναπεί ότι όταν κάθισα να γράψω την ‘Άνναμπελ’ κάπνισα γύρω στα 45 τσιγάρα. Όταν την επόμενη πήγα στο στούντιο, είπα στον Σταύρο ότι δεν μπορώ να το κάνω και του πρότεινα να φωνάξει τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Εκείνος μου χαμογέλασε, με χτύπησε στον ώμο και μου είπε να πάω μέσα και να γράψω και τ’ άλλα δύο. Έτσι, οι στίχοι των δύο εκ των τριών τραγουδιών γράφτηκαν στο στούντιο».


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.