Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Η κρουαζιέρα – Βαγγέλης Γερμανός

Η Κρουαζιέρα του Βαγγέλη Γερμανού ξεκίνησε το δισκογραφικό της ταξίδι το 1982. Ήταν το τραγούδι που ξεχώρισε από το «Ερωτικό Κούρδισμα», το δεύτερο άλμπουμ του τραγουδοποιού μετά τα θρυλικά «Μπαράκια» και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πλέει αμέριμνο από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, ταυτισμένο οριστικά και ανεπίστρεπτα με τις διακοπές, τα νησιά και τον ήλιο που αντικρίζουμε ανφάς.

Ο Γερμανός, βέβαια, είχε γράψει την «Κρουαζιέρα» αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν μόλις 17 ετών. Μιλώντας για το τραγούδι έχει πει τα εξής: «Όταν ήμουνα δεκαεφτάρης, η νεολαία γλένταγε τα καλοκαίρια στα νησάκια, ακριβώς όπως σήμερα. Βέβαια, όλα τότε ήταν λιγότερα, ο κόσμος, τα φράγκα, τα σπίτια, τ’ αμάξια και γι’ αυτό ανθρωπινότερα. Την ‘Κρουαζιέρα’ την έγραψα σε μορφή πρόσκλησης για να καταφέρω μια φιλεναδίτσα απ΄ το φροντιστήριο να φύγουμε διακοπές. Πειραιώτης ων, εξ ου και το στιχάκι ‘πάρε το μετρό για Πειραιά’, την έψησα. Περάσαμε φίνα. Σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι. Κάποια στιγμή, οι δρόμοι μας χωρίσανε. Έχω να μάθω νέα της από τότε».

Το επίθετο «διαχρονική» δεν αρκεί για να περιγράψει την Κρουαζιέρα του Βαγγέλη Γερμανού. Είναι ένα τραγούδι που έχει πλέον γραφτεί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, και μάλιστα σε ένα πολύ ωραίο, ηλιόλουστο μέρος του, με πλαζ, εστιατόρια, πανσιόν.

Όσο περνούν τα χρόνια, βέβαια, αποκτά και μια αναπόφευκτη πατίνα νοσταλγίας. Ο γύρος των νησιών με σλίπινγκ μπαγκ και με καρπούζι μοιάζει πια με φαντασίωση άλλης εποχής, το γυμνό κολύμπι απαγορεύεται στα περισσότερα ακρογιάλια, ενώ η Μύκονος και η Σαντορίνη δύσκολα πλησιάζονται από ερωτευμένους δεκαεφτάρηδες.

Απ’ την άλλη, η Κρουαζιέρα αποδείχθηκε και προφητική. Το μετρό έφτασε στον Πειραιά μόλις πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2022.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.