Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Θάλασσες – Δημήτρης Μητροπάνος

Οι «Θάλασσες» είναι ένα τραγούδι που έχει ταυτιστεί με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, αλλά δεν γράφτηκε για τη δική του φωνή.

Ο Σαράντης Αλιβιζάτος έγραψε τους στίχους για την Κωνσταντίνα, η οποία ήταν προσωπική του φίλη και του είχε εκμυστηρευτεί ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση της. Το τραγούδι, μάλιστα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987 σε δίσκο που έγραψαν για την Κωνσταντίνα ο Σαράντης Αλιβιζάτος και ο Μάριος Τόκας.

Το 1992, βέβαια, ο συνθέτης αποφάσισε να το συμπεριλάβει στην «Εθνική μας Μοναξιά», προσφέροντας στο τραγούδι μια δεύτερη ευκαιρία και στον Δημήτρη Μητροπάνο το εφαλτήριο για μια σπουδαία δεύτερη καριέρα στη δισκογραφία. Το άλμπουμ αυτό πούλησε περισσότερα από 160.000 αντίτυπα και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εμπορικά της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

Στις «Θάλασσες», ο Σαράντης Αλιβιζάτος αποδίδει φόρο τιμής στον Μενέλαο Λουντέμη. Ο στίχος «ένα ποτήρι θάνατο θα πιω» είναι εμπνευσμένος από μια δική του φράση.

Λίγο πριν την τελική ηχογράφηση του τραγουδιού, προσέθεσε και ο Μητροπάνος τη δική του στιχουργική πινελιά. Με την άδεια, φυσικά, του στιχουργού, άλλαξε τη φράση «Μάθε στα μάτια μου να διαβάζεις όσα με λόγια δεν σου ‘χω πει» σε «Μάθε στα μάτια μου να διαβάζεις ό,τι με λόγια δεν σου ‘χω πει».

Γιατί, βέβαια, η βαθιά, ανεξίτηλη πίκρα του χωρισμού χωράει μόνο στο ό,τι και όχι σε συντακτικούς κανόνες.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.