Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 22.01.2024


Ο συγγραφέας του «Βιβλίου της Ζούγκλας» Joseph Rudyard Kipling


Η Παντσατάντρα (Pañcatantra, «Πέμπτη Πραγματεία») είναι μια αρχαία ινδική συλλογή αλληλένδετων ζωικών μύθων σε στίχους και πεζογραφία, διατεταγμένα σε διάφορες ιστορίες στα σανσκριτικά. Το σωζόμενο έργο χρονολογείται περίπου στο 200 π.Χ., αλλά οι μύθοι στους οποίους γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο έργο είναι πιθανότατα πολύ πιο αρχαίοι. Ο συγγραφέας του κειμένου είναι άγνωστος, αλλά έχει αποδοθεί στον Βισνού Σάρμα σε ορισμένες αναπαραστάσεις και στον Βασουμπάγκα σε άλλες, και τα δύο μπορεί να είναι πλασματικά ψευδώνυμα. Είναι πιθανόν ένα ινδουιστικό κείμενο που βασίζεται σε παλαιότερες προφορικές παραδόσεις με «μύθους ζώων που είναι τόσο παλιοί όσο μπορούμε να φανταστούμε».

Σε ένα από τα χειρόγραφα του 18ου αιώνα που σώζονται γίνεται αναφορά σε ένα συγκεκριμένο ζώο «Η χελώνα που μιλά». Σε ένα άλλο βιβλίο της Panchatantra, (το 5ο) μια αρχαία ινδική συλλογή, περιλαμβάνει την ιστορία της μαγκούστας και του φιδιού, μια έμπνευση για την ιστορία πασίγνωστου παγκοσμίως παραμυθιού του “Rikki-Tikki-Tavi”.
Το “Rikki-Tikki-Tavi” είναι ένα μέρος από την συλλογή διηγημάτων του 1894 “The Jungle Book” του πολυαγαπημένου «Βιβλίου της ζουγκλας» του Rudyard Kipling σχετικά με τις περιπέτειες μιας γενναίας νεαρής ινδικής γκρίζας μαγκούστας που έχει συχνά ανθολογηθεί και εκδοθεί αρκετές φορές ως βιβλίο, αλλά έχει παρουσιαστθεί και σαν έργο στον κινηματογράφο, σαν ταινία κινουμένων σχεδίων, αλλά και και χοροργαφία για μπαλέτο.

Ο συγγραφέας Joseph Rudyard Kipling (30 December 1865 – 18 January 1936) ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην τότε αποκαλούμενη «Βρετανική Ινδία», η οποία ενέπνευσε μεγάλο μέρος της δουλειάς του. Τα έργα μυθοπλασίας του Κίπλινγκ περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο «Βιβλίο της Ζούγκλας» (The Jungle Book, 1894) στο οποίο αναφερόμαστε πιο πάνω.


Joseph Rudyard Kipling

Τα παραδείγματα της φύσης μας υπενθυμίζουν και μας δείχνουν πόσο κοντά βρισκόμαστε στον τεράστιο κόσμο των ζώων.
Η κόμπρα ο βασιλιάς των φιδιών, παγκοσμίως, έχει παράδοξα ένα πολύ μικρό αντίπαλο ζώο που μένει ατρόμητο στην «ερπετική» επέλαση και δηλητήριο του γίγαντα!
Στην άγρια ζούγκλα που περπατάς και προχωράς -στη ζωή μας σήμερα, δηλαδή- πρέπει να έχεις προσεκτικό βήμα και πορεία και χρειάζεσαι καλούς και πιστούς φίλους.


Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand