Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 23.02.2024


JOE RUSSO SELCOUTH QUARTET


Στην σημερινή εκπομπή μεταξύ άλλων καλλιτεχνών παρουσιάζουμε το σχήμα JOE RUSSO SELCOUTH QUARTET που με την κίνηση τους να ηχογραφήσουν το έργο τους στην απομακρυσμένη Ισλανδία επιχειρούν ταυτόχρονα ένα “μακροβούτι” μέσα στην Μυθολογία της Σκανδιναβίας.

Το σχήμα που πατάει πάνω στην σύγχρονη μυθοπλασία είναι ένα δυναμικό νέο σύνολο με τους Αμερικανούς Joe Russo (τύμπανα, πλήκτρα), τον Stuart Bogie (σαξόφωνο, φλάουτο, κλαρίνο, πλήκτρα), τον Jon Shaw (όρθιο και ηλεκτρικό μπάσο) και τον Jonathan Goldberger (ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες). Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, που ηχογραφήθηκε στο εξαιρετικά απομακρυσμένο στούντιο Floki Studios στην Ισλανδία με τον παραγωγό και μηχανικό ήχου D James Goodwin είναι μια μαγευτική μουσική εξερεύνηση. Το στούντιο ηχογράφησης που διάλεξαν βρίσκεται πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στην Βόρεια θάλασσα  πήρε το όνομά του από τον τολμηρό Viking Flóki*, ο οποίος σύμφωνα με τον θρύλο ακολούθησε το πέταγμα ενός κορακιού για να ανακαλύψει την Ισλανδία πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Ο *Floki είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους που γνώρισε ποτέ ο πολιτισμός των Βίκινγκ. Ισχυρός πολεμιστής, δεινός εξερευνητής/ θαλασσοπόρος  και πάνω από όλα εξαιρετικά ευρηματικός σχεδιαστής πλοίων, ο Floki έγινε γρήγορα ένας Βίκινγκ με φήμη. Παραμένει μια βασική φιγούρα των Βίκινγκ μέχρι σήμερα. Στην τηλεόραση και στον κόσμο των σειρών βέβαια είναι ένας χαρακτήρας που υποδύεται ο Σουηδός ηθοποιός Gustaf Skarsgård στην τηλεοπτική σειρά Vikings του καναλιού History, που βασίζεται ελεύθερα στον Hrafna-Flóki Vilgerðarson. Στην 5η σεζόν της εκπομπής φτάνει στην Ισλανδία, πιστεύοντας ότι έχει βρει την Asgard, όπου σύμφωνα με την σκανδιναβική μυθολογία, είναι ο τόπος κατοικίας των θεών, συγκρίσιμος με τον ελληνικό Όλυμπο.

Οι συνθήκες της γέννησής του: Ο Floki θα είχε γεννηθεί γύρω στο έτος 830 μ.Χ. στη Νορβηγία. Ο πατέρας του ονομαζόταν “Glamur” ενώ το πλήρες όνομα της μητέρας του θα ήταν “VilgerdHörða-Káradóttir”. Είχε  βασιλικό αίμα: σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι απόγονος μιας ξεπεσμένης δυναστείας jarls. (Ο Jarl είναι μια τάξη ευγενών στη Σκανδιναβία. Στhn γλώσσα των Βικινγκς σήμαινε “αρχηγός” Ο χαρακτήρας του Φλόκι έγινε πολύ δημοφιλής χάρη στη σειρά «Βίκινγκς». Ωστόσο, η σειρά είναι μόνο εν μέρει εμπνευσμένη από αυτά τα ιστορικά γεγονότα για να δώσει ζωή σε αυτή τη μυθική προσωπικότητα των Βίκινγκ. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του πραγματικού Floki και αυτού της σειράς.


Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand