Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 15.03.2024


“Nowruz” από τους Aga Khan Master Musicians


Στην εκπομπή της Παρασκευής 15-3 παρουσιάζω το υπέροχο άλμπουμ με τίτλο Nowruz, που έδωσε και το όνομα του στο ντεμπούτο των Aga Khan Master Musicians από την δισκογραφική εταιρεία Smithsonian Folkways. Αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα μιας πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ έξι καλλιτεχνών των οποίων η μουσική διασχίζει πολιτισμούς και ηπείρους. Αν και αντλεί έμπνευση από παραδοσιακές πηγές, εξακολουθεί να ακούγεται πληθωρικά στο σύγχρονο μωσαϊκό στυλ της εποχής μας με τις ευαισθησίες του.

Οι Master Musicians Aga Khan, ή AKMM, ήταν το πνευματικό τέκνο του Μουσικού Προγράμματος Aga Khan, του οποίου η αποστολή είναι να υποστηρίξει τις σύγχρονες εκφράσεις της μουσουλμανικής μουσικής κληρονομιάς. (Το πρόγραμμα διαχειρίζεται επίσης τα Μουσικά Βραβεία Aga Khan, που δίνονται κάθε τρία χρόνια για την αναγνώριση εξαιρετικών μουσικών ταλέντων από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.) Η ιδέα πίσω από το AKMM ήταν να προσφέρει σε ταλαντούχους μουσικούς με ρίζες από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική & την Ανατολική Ασία μια ευκαιρία να αναζωογονηθεί η ιστορική κληρονομιά της πολιτιστικής επαφής μεταξύ αυτών των περιοχών με τη συγχώνευση, απλά το μπόλιασμα των αντίστοιχων μουσικών τους γλωσσών.

Αυτές οι γλώσσες, ωστόσο, δεν περιορίζονται σε παραδοσιακά στυλ και είδη. Πώς θα μπορούσε να είναι όταν τα μέλη της ΑΚΜΜ είναι κοσμοπολίτες που τα δικά τους ταξίδια ζωής έχουν διαμορφωθεί από τον εκτοπισμό / απομάκρυνση λόγω της παγκόσμιας πολιτικής αλλά και πολεμικών συγκρούσεων που έχει σαν επακόλουθο τη μετανάστευση από τα μέρη τους.



Οι συντελεστές / μουσικοί που απαρτίζουν αυτό το εξαίρετο σχήμα είναι:

  • Ο σαξοφωνίστας Basel Rajoub ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Συρία και τώρα κατοικεί στην Ευρώπη.
  • Η Pipa maestra Wu Man που εγκατέλειψε την πατρίδα της, την Κίνα, για να ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, αλλά επιστρέφει τακτικά για να διδάξει και να εμφανισθεί σε κοντσέρτα.
  • Ο Sirojiddin Juraev, που είναι γεννημένος και μεγαλωμένος κοντά στην αρχαία πόλη Khujand, στο βόρειο Τατζικιστάν, είναι ένας βιρτουόζος ερμηνευτής στο δίχορδο τατζικέζικο-ουζμπέκικο ντουτάρ ή ντοτάρ.
  • Ο Τυνήσιος βιολιστής Jasser Haj Youssef, με έδρα το Παρίσι, που χρησιμοποιεί την μπαρόκ viola d’amore ως ιδανικό εκφραστικό όχημα για την κλασική αραβική μουσική maqam.
  • Ο Feras Charestan που είναι από την πόλη Al-Hasakeh, στα βορειοανατολικά της Συρίας, και που σπούδασε κανονάκι στο Ανώτατο Ινστιτούτο Μουσικής στη Δαμασκό.
  • Ο Abbos Kosimov, ένας δεξιοτέχνης του Ουζμπεκιστάν στο καρέ ντραμς, μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ του Σακραμέντο της Καλιφόρνια και της Τασκένδης του Ουζμπεκιστάν.

Η συμμετοχή τους σε μια πληθώρα διεθνών καλλιτεχνικών έργων τους έχει φέρει σε θέση σίγουρα να παρουσιάζουν την Τέχνη τους σαν ομάδα αλλά ταυτόχρονα να έχουν την δυνατότητα να συνεργάζονται με συναδέλφους από όλο τον κόσμο και να μπολιάζουν την δική τους μουσική με μια πληθώρα μουσικών επιρροών από όλο τον κόσμο.



Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand