Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 13.03.2024


Elena Frolova


Η Έλενα Μπορίσοφνα Φρόλοβα (Ρωσικά: Елена Борисовна Фролова, γεννημένη 1 Οκτωβρίου 1969, στη Ρίγα) είναι Ρωσίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, συνθέτης και ποιήτρια. Είναι συγγραφέας και ερμηνεύτρια τραγουδιών που βασίζονται σε ποιήματα πολλών Ρώσων ποιητών του εικοστού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Μαρίνα Τσβετάεβα, Σοφία Πάρνοκ, Τζόζεφ Μπρόντσκι, Άννα Μπάρκοβα, Αντρέι Μπέλι, Βαρλάμ Σαλάμοφ, Μαρία Petrovykh, Veniamin Blazhenny, Bulat Okudzhava, και πολλοί άλλοι, καθώς και τη δική της ποίηση. Η Frolova είναι ένας από τις λίγες ερμηνεύτριες που χρησιμοποιεί το ρωσικό λαϊκό όργανο gusli και αρχαία άρπα, μαζί με κλασική εξάχορδη κιθάρα για τη συνοδεία. Κατά τη διάρκεια 25 ετών δουλειάς δημιούργησε περισσότερα από 630 τραγούδια και δημοσίευσε περισσότερα από 40 μουσικά άλμπουμ.



Γεννημένη στη Ρίγα, η Φρόλοβα συνέθεσε το πρώτο της τραγούδι σε ηλικία 15 ετών. Αυτό ήταν το τραγούδι στο ποίημα «Έγραψα στον σχιστόλιθο» της Μαρίνας Τσβετάεβα. Ήταν νικήτρια πολλών φεστιβάλ τραγουδιού και μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου και μάλλον τελευταίου Festival / Διαγωνισμού των Σοβιετικών Δημοκρατιών στο Ταλίν το 1988. Από το 1988 η Έλενα έπαιξε μαζί με τη Βέρα Ευούσκινα, στο ντουέτο  “VerLen” Είναι συνιδρύτρια και ενεργό μέλος της δημιουργικής ομάδας “ASiA”, μαζί με τους Tatiana Aleshina, Alexander Derevyagin και Nicholai Yakimov. Είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε φεστιβάλ ρωσικού έντεχνου τραγουδιού, συμπεριλαμβανομένου του φεστιβάλ Grushinsky. Η Έλενα συνέθεσε πολλά τραγούδια βασισμένα πάνω στη δική της ποίηση, ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το A Straw. Πολλά από τα ποιήματα και τα τραγούδια της έχουν ισχυρά πνευματικά και χριστιανικά στοιχεία, όπως το «Ταξίδι στην Εδέμ», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Φραγκίσκο της Ασίζης.



Από το 1989, η Έλενα Φρόλοβα εργάστηκε στο Θέατρο Μουσικής και Ποίησης της Μόσχας σε σκηνοθεσία Έλενα Καμπούροβα. Είναι μέλος της Ένωσης Ρώσων Συγγραφέων. Από το 1991, έκανε πολλές περιοδείες με σόλο συναυλίες της στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Τα τραγούδια της σε ποιήματα Ρώσων ποιητών της Αργυρής Εποχής και η δική της ποίηση της έφεραν ευρεία αναγνώριση. Σύμφωνα με τη Marina Gershenovich: «Ο κύκλος των τραγουδιών που βασίζονται σε ποιήματα της Marina Tsvetaeva σε κάνει να πιστεύεις στην ιδέα της μετενσάρκωσης. Η εικόνα της Μαρίνας είναι εξίσου πραγματική με την αντίληψή σου για την πραγματικότητα. Με τη μουσική και τη φωνή της Έλενας, Η Τσβετάεβα επαναστατεί, αγαπά, λέει προφητείες, διακωμωδεί  και δημιουργεί… Κάποιος μπορεί να φέρει πίσω από τον θάνατο κάποιον που αγαπά αληθινά. Η Έλενα Φρόλοβα το κάνει με τα τραγούδια της.»


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand