Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 26.02.2024


Håkan Hardenberger


O κορυφαίος σολίστας και μαέστρος Håkan Hardenberger καλεσμένος στα “Πινελα Για Χρώματα Και Ορχήστρα” στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Μιλά για το πως γνώρισε την τρομπέτα στην παιδική/ εφηβική του ηλικία. Πως οι καλλιτέχνες μπορεί να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από γεγονότα της ζωής και πως καμμιά φορά η τραγικότητα ξεπερνιέται στην απροσδόκητα με κωμικά στοιχεία  μια και κάπου υπάρχουμε και εμείς μεταξύ των πόλων φωτός και σκοταδιού. Για την διαφορά όπως την βιώνει μεταξύ Κλασικής και Τζαζ. Πως αυτός σαν σολίστ έπρεπε να μπορεί να ερμηνεύσει έργα από ένα τεράστιο εύρος ρεπερτορίου. Η στενωπός του ρεπερτορίου για έργα που γράφτηκαν για τρομπέτα σε σχέση με την παντοτινή λεωφόρο για έργα με έγχορδα Τιw σκέψεις του για τον Stravinski και Haydn αλλά και και για καινουργιους ενδιαφέροντες συνθέτες που προωθεί πάντα στις εμφανίσεις και ηχογραφήσεις του. Η μετριοπάθεια που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας στην προώθηση νέων έργων/ συνθετών και για την αγαπημένη του ομάδα .ποδοσφαίρου.

Ulf Håkan Hardenberger ξεκίνησε να παίζει την τρομπέτα σε ηλικία οκτώ ετών υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της πόλης του Malmö Bo Nilsson, ο Hardenberger συνέχισε περαιτέρω σπουδές στο Ωδείο του Παρισιού, με δάσκαλο τον Pierre Thibaud, και στο Los Angeles  με τον Thomas Stevens. Ο Hardenberger είναι πρωτοπόρος σημαντικών δεξιοτεχνικών νέων έργων τρομπέτας. Συνεργάστηκε με τους σύγχρονους συνθέτες Harrison Birtwistle, Brett Dean (Dramatis Personae), HK Gruber (Aerial), Hans Werner Henze, Betsy Jolas, György Ligeti και Mark-Anthony Turnage (Dispelling the Fears).

Το 2021, έκανε πρεμιέρα το Towards Paradise του Jörg Widmann στο κονσέρτο τρομπέτας της Helen Grime το 2022,  “Με μπλε νυχτερινό ουρανό” και το 2023 έκανε πρεμιέρα στο Κοντσέρτο για τρομπέτα του αμερικανού Wynton Marsalis για την Ευρώπη. Ο Hardenberger, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης,  της Βιέννης, της Λειψίας (Gewandhaus), της Σεουλ, του Malmö και της Τασμανίας. Από το 2016 έως το 2018, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Malmö



Καλή σας ακρόαση!

*H συνέντευξη είναι στην αγγλική γλώσσα.


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand