Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 24.04.2024


Soheil Mokhberi-FarbodNia & Bruno Coulais


Στη εκπομπή της Τετάρτης 24 Απριλίου (μεσάνυχτα προς Πέμπτη) παρουσιάζουμε δύο εκλεκτούς μουσικούς και συνθέτες. Τον Ιρανό σολίστα στο όργανο kemanche / Πολίτικη Λύρα Soheil Mokhberi-FarbodNia & τον Γάλλο συνθέτη ειδικό στην μουσική για τον κινηματογράφο Bruno Coulais.


Soheil Mokhberi-FarbodNia

Ο Soheil Mokhberi-FarbodNia είναι νεαρός σολίστας στο παραδοσιακό Περσικό/ Ιρανικό kemanche γεννημένος στην Τεχεράνη το 1990 είναι απόφοιτος της μουσικής από το Πανεπιστήμιο Azad της Τεχεράνης (σχολή τέχνης και αρχιτεκτονικής). Ο δάσκαλός του ήταν ο Ardeshir Kamkar ένας από τους εξέχοντες δασκάλους του Kemancheh μαζί με τους Vartan Sahakian, Mohammadreza Tafazzoli και Amirmahyar Tafreshipour.



Ο δεύτερος, ο Bruno Coulais, γεννήθηκε στο Παρίσι και μια σειρά γνωριμιών τον επαναπροσανατολίζουν σταδιακά προς την κινηματογραφική μουσική. Ο Coulais γνώρισε τον François Reichenbach, ο οποίος του ζήτησε το 1977 να ηχογραφήσει το ντοκιμαντέρ του México Μágico soundtrack αλλά και για τον Jacques Davila  το “Qui trop embrasse” του 1986. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 παρέμεινε χαμηλού προφίλ, συνθέτοντας κυρίως για την τηλεόραση.
Η μεγαλύτερη καμπή της καριέρας του ήρθε το 1996, όταν συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Claude Nuridsany και Marie Pérennou στο ντοκιμαντέρ Microcosmos. Αυτή η μοναδική ταινία, που έδωσε μεγάλη σημασία στη μουσική της, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έκανε τον Coulais έναν από τους πιο περιζήτητους συνθέτες της γαλλικής κινηματογραφικής μουσικής. Το 1997 κέρδισε το βραβείο Σεζάρ για την καλύτερη μουσική σε ταινία, καθώς και ένα Victoire de la Musique. Η φήμη του επιβεβαιώθηκε από τα σάουντρακ των Himalaya (1999) και Les rivières pourpres (2000), και μετά το όνομα του Bruno Coulais βρισκόταν στα περισσότερα νέα γαλλικά blockbusters.



Το 2002, το όνομά του βρέθηκε στους τίτλους τέλους του animation “L’Enfant qui voulait être un ours”, και το 2004, στoυς «Κατασκόπους» του Frédéric Schoendoerffer. Την ίδια χρονιά, έγραψε το soundtrack της ταινίας “Les choristes” («Τα Παιδιά της Χορωδίας») του Christophe Barratier, με πρωταγωνιστή τον Jean-Baptiste Maunier στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός τρόφιμου σε σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων με το σπάνιο φωνητικό χάρισμα να διαθέτει μια φωνή στο φάσμα των σοπράνο. Η μουσική αυτής της ταινίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία, έλαβε εξίσου μεγάλους επαίνους όσο και η ίδια η ταινία και κέρδισε στον Κουλέ το τρίτο του βραβείο Σεζάρ. Το τραγούδι “Vois sur ton chemin” που θα θυμηθούμε στην εκπομπή ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ (Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι). Έκτοτε, οι συνεργασίες του Coulais στον κινηματογράφο φαίνεται να περιορίζονται σε έργα σκηνοθετών με τους οποίους μοιράζεται ήδη κάποια συνεργασία, ιδιαίτερα τους Jacques Perrin, Frédéric Schoendoerffer και James Huth.


INFO:

«Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα»
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 00.00-01.00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | https://www.ertecho.gr/radio/trito/


σχετικα ondemand