Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 07 Μαρτίου 2024


Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος παρουσιάζει τη νέα του ‘Οπερα «Περσεφόνη» (μέρος α’)


Την νέα Όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Περσεφόνη» παρουσιάζει και σχολιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του  έργου από το ραδιόφωνο. Καλεσμένος στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος ο ίδιος ο συνθέτης, στο πλαίσιο της εκπομπής «Κριτικός Λόγος» την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις 18.00


Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Αφορμή η πρώτη παρουσίαση του έργου στο Μέγαρο Μουσικής την 1η Φεβρουαρίου 2024 και το «Σινέ Ελευσίς» στην Ελευσίνα στις 24 και 25 του ίδιου μήνα, αποτέλεσμα ανάθεσης της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά και ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Το έργο ανέβηκε σε μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και σύλληψη, λιμπρέτο και σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου.



Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν η Σαβίνα Γιαννάτου ως Δήμητρα, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ως Ερμής, η Άννα Αναστασία Σμέρου ως Περσεφόνη, ο Ilya Algaer ως Πλούτων και η Μάιρα Μανιάρα ως μικρή Περσεφόνη.  Συνέπραξαν η Χορωδία GraduArti (απόφοιτοι των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) και ο Μουσικός Όμιλος (παιδική – νεανική χορωδία Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) υπό την διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη – Κούκνη  με τη σύμπραξη των  Σπύρου Σουλαδάκη στα keyboards  και Στέλλας Τεμπρελή στο βιολοντσέλο ενώ ο Δημήτρης Κτιστάκης είχε την μουσική διεύθυνση.



Η όπερα «Περσεφόνη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στο «Σινέ Ελευσίς» στην Ελευσίνα, αποτέλεσμα ανάθεσης της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος μιλά στην εκπομπή και στον Θάνο Μαντζάνα για την σύνθεση και την παρουσίαση της όπερας, για  τον μύθο που βρίσκεται στο επίκεντρο της με όλες τις εκφάνσεις της γυναικείας υπόστασης, τους συμβολισμούς που φτάνουν έως την εποχή μας, αλλά και για τη νέα μορφή του μουσικού θεάτρου στον 21ο αιώνα.



Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας
Τεχνική Επιμέλεια: Αργύρης Παντελιάδης


σχετικα podcasts