Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου 2024


«Έξι Κινηματογραφικές Σκηνές» του Άλκη Παπαδόπουλου (1/2)


Το άλμπουμ  του Αλκη Παπαδόπουλου «Έξι Κινηματογραφικές Σκηνές» που κυκλοφόρησε από την έγκριτη δισκογραφική εταιρεία Irida Music στο τέλος της περυσινής χρονιάς, παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο εκπομπές, της Πέμπτης 8 και της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024.



Ο Αλκης Παπαδόπουλος είναι συνθέτης λόγιας μουσικής, διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Χολαργού και ένας εκ των τριών συνιδρυτών της Irida Music.

Κεντρική  θέση  στο άλμπουμ «Έξι Κινηματογραφικές Σκηνές» “Six Movie Scenes” για την διεθνή κυκλοφορία) κατέχει το ομότιτλο έργο.  Ο Αλκης Παπαδόπουλος επέλεξε έξι από τις αγαπημένες του κινηματογραφικές ταινίες («2046» του Γουόνγκ Καρ Βάι, «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Λευκές Νύχτες» του Λουκίνο Βισκόντι, «Η Κόκκινη Ερημος» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, «Χιροσίμα Αγάπη Μου» του Αλέν Ρενέ και «Ο Θείος Μου» του Ζακ Τατί) οι οποίες βέβαια διέθεταν πρωτότυπη μουσική επένδυση, γράφοντας τη δική του μουσική εκδοχή για αυτές. Πρόκειται για ισάριθμες πιανιστικές συνθέσεις πάνω στην αίσθηση που του άφησε η θέαση τους ή και μετασχηματίζοντας την.


Αλκης Παπαδόπουλος

Το άλμπουμ συμπληρώνεται με το  έργο «Τρεις Εμμονές Και Ένα Νανούρισμα». Είναι ένα έργο που αποτυπώνει την σχέση και την επιρροή που έχει δεχθεί ο Αλκης Παπαδόπουλος από το ρεύμα του μινιμαλισμού και ιδιαίτερα, όπως λέει ο ίδιος, τους Philip Glass και John Adams. Αμφότερα τα έργα είναι απολύτως ενδεικτικά της σοβαρής, ώριμης αλλά και ουσιωδώς και δίχως καμία διάθεση επίδειξης, ανανεωτικής γραφής του συνθέτη, την οποία στο CD αυτό αποδίδει εξαίρετα η πιανίστρια Μαρία Μοσχίδου.


Μαρία Μοσχίδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι με  την ευγενική παραχώρηση του δημιουργού θα προσφερθεί στο πλαίσιο της εκπομπής και ένα μικρό «δώρο» για τους ακροατές και τις ακροάτριες του Τρίτου Προγράμματος: Η πρώτη μετάδοση μιας ανέκδοτης σύνθεσης του Αλκη Παπαδόπουλου που ηχογραφήθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για το έργο «1973» για δύο πιάνα. Πηγή έμπνευσης του αποτελεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το ερμηνεύουν άριστα δύο εκλεκτοί σολίστ, η Μαίρη Αλεξανδράτου και ο Δημήτρης Κούκος.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts