Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024


“An Ever Changing View” (μέρος α’)


Η τζαζ του 21ου αιώνα στο άλμπουμ “An Ever Changing View” του Matthew Halsall από την εκπομπή «Κριτικός Λόγος»


Το έβδομο προσωπικό album του Βρετανού jazz τρομπετίστα και συνθέτη Matthew Halsall “An Ever Changing View” παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.   

Ο Matthew Halsall δεν είναι μόνον ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς τζαζ μουσικούς, αλλά και από εκείνους που έχουν διαμορφώσει όσο ελάχιστοι την νέα τζαζ σκηνή της χώρας του. Αυτό το επέτυχε με την ίδρυση το 2008 στην έδρα του, το Μάντσεστερ, της εταιρείας Gondwana Records στην οποία κυκλοφορεί τους δίσκους του, αλλά και άλλων πολύ σημαντικών jazz ονομάτων, από την Αγγλία και όχι μόνο.



Οι τέσσερις πρώτοι δίσκοι του Matthew Halsall ανήκαν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο  σε τυπικά τζαζ μονοπάτια. Το 2014 όμως έκανε μια διακοπή στην προσωπική διαδρομή του για να ηχογραφήσει την ίδια και την επόμενη χρονιά δύο άλμπουμ με την Gondwana Orchestra, ένα είδος dream team μουσικών που συνεργάζονται με την εταιρεία του. Φαίνεται ότι αυτά τον επηρέασαν πάρα πολύ γιατί η αρχή του δεύτερου μέρους της διαδρομής του το ’19 ήταν με έναν δίσκο πολύ διαφορετικό από τους προηγούμενους του. Η αποκάλυψη όμως ήρθε την επόμενη χρονιά με το θαυμάσιο “Salute To The Sun”, έναν δίσκο διευρυντικής στο έπακρο και σχεδόν ψυχεδελικής τζαζ.



Στα τέλη της περυσινής χρονιάς το έβδομο προσωπικό album του “An Ever Changing View” συνέχισε από εκεί που σταμάτησε το “Salute To The Sun” για να φτάσει πολύ πιο μακριά. Αν το δεύτερο ήταν μια σχεδόν ψυχεδελική ροκ έκρηξη με ηλεκτρικό ήχο και έντονες, επίμονες ρυθμολογίες στο “An Ever Changing View” ο Halsall αντίθετα εισάγει πάρα πολλά στοιχεία κλασικής μουσικής αλλά και ambient electronica.

Η κυριότερη επίδραση του Matthew Halsall ως τρομπετίστα ήταν και παραμένει ο μεγάλος Miles Davis, ο οποίος επίσης διακρινόταν από ένα βαθιά μελωδικό μεν αλλά και εξαιρετικά προσωπικό, κάποτε ακόμα και ανορθόδοξο, εκτελεστικό ύφος. Ως συνθέτης και δημιουργός όμως, ειδικά στην δεύτερη φάση της διαδρομής του, έχει δεχθεί πάρα πολλές επιδράσεις από την άκρως πλουραλιστική προσέγγιση τζαζ μουσικών όπως η Alice Coltrane και ο Pharoah Sanders συν όμως, αρκετά μεγάλη και από την ρυθμολογία και γενικότερα τον ήχο του hip-hop.

Στο άλμπουμ “An Ever Changing View” εμπνέεται από την εικαστική τεχνοτροπία της ταπητουργού Sara Kelly, η οποία αντλεί τα θέματα της από την φύση. Όπως λέει ο ίδιος προσπάθησε να αποδώσει αυτή την τεχνοτροπία με ηχοτοπία, φυσιολατρικά και τόσο γλαφυρά, ώστε κάποιες φορές φέρνουν στο νου ακόμα και τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό συνθετών όπως οι Ντεμπυσσύ και Ραβέλ.

Ο Matthew Halsall πατά στέρεα στην μεγάλη παράδοση της τζαζ, αξιοποιεί τις πληροφορίες και τα μέσα του σήμερα και κοιτάζει τολμηρά στο μέλλον, φέρνοντας έτσι την τζαζ με τον πιο ευφυή μα και αρμονικό τρόπο σε μια εντελώς διαφορετική εποχή από εκείνη κατά την οποία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε, τον εικοστό πρώτο αιώνα. Ετσι ο τίτλος του εκπληκτικού και πάρα πολύ όμορφου “An Ever Changing View”, αν και αναφέρεται στην πηγή έμπνευσης του, την φύση, αποκτά και ένα δεύτερο, συμβολικό επίπεδο, μιας μουσικής που αρνείται κατηγορηματικά να μείνει ακίνητη και αλλάζει, μεταλλάσσεται διαρκώς.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts