Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 04 Απριλίου 2024


“Compassion” του Vijay Iyer: Jazz piano trio υψηλοτάτου επιπέδου [1/2]


Το νέο άλμπουμ του Vijay Iyer  με τον γενικό τίτλο “Compassion” που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς από την ECM Records παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας την Πέμπτη 04 και την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024 στο Τρίτο Πρόγραμμα



Λέγεται ότι η jazz μπορεί να είναι εδώ και δεκαετίες διεθνές μουσικό ιδίωμα αλλά δεν παύει να γεννήθηκε στις ΗΠΑ.
Ο γεννημένος στο Ολμπανι της Νέας Υόρκης πενηντατριάχρονος Vijay Iyer προφανώς το πιστεύει αυτό και με το παραπάνω καθώς η jazz του δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αμερικανική, με τη διαδρομή του να πραγματοποιείται στο έδαφος της χώρας του. Αυτό φυσικά δεν τον εμποδίζει να επισκέπτεται τακτικά την Ευρώπη για ζωντανές εμφανίσεις ούτε να έχει εδώ και πολλά χρόνια συμβόλαιο με την πλέον έγκριτη ευρωπαϊκή jazz δισκογραφική εταιρεία, την γερμανική ECM.
Ο Vijay Iyer από πολύ νωρίς άρχισε να σχηματίζει δικά του γκρουπ. Τα σχήματα που προτιμά είναι το κουαρτέτο και το τρίο με το τελευταίο να τον εκφράζει μάλλον περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.
Το “Compassion” είναι ένας απολαυστικός jazz δίσκος, μελωδικότατος και «εύκολος» ακόμα και για αμύητους στο ιδίωμα ακροατές.


Ο Vijay Iyer είναι ο δημιουργός και μέλος του jazz piano trio με τους Linda May Han Oh στο κοντραμπάσο και Tyshawn Sorey στη ντράμς που συμπληρώνουν το σχήμα.

Ο Vijay Iyer συνθέτει και παίζει στο πιάνο μια μουσική που σκοπό έχει να προσφέρει αισθητική ικανοποίηση με εξαιρετικής ποιότητας δεξιοτεχνικό παίξιμο.
Βασίζεται στην μεγάλη παράδοση των πιανιστών του ρεύματος του bebop, Oscar Peterson, Bud Powell, Horace Silver, την πολύ ιδιαίτερη περίπτωση του ανανεωτή Thelonious Monk και πολλούς άλλους.
Το παίξιμο του είναι πηγαία μελωδικό, πλούσιο, ακόμα και γενναιόδωρο χωρίς όμως ποτέ να γίνεται φλύαρο, με οικονομία στα σολιστικά/αυτοσχεδιαστικά μέρη στο βαθμό που να υπηρετούν κάθε κομμάτι χωρίς τα ίδια να μετατρέπονται σε όχημα δεξιοτεχνίας.
Τα άλλα δύο μέλη του jazz piano trio δεν είναι εκεί μόνο για να συμπληρώνουν τον πιανίστα αλλά για να τον υποστηρίζουν και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν την δική τους μουσική προσωπικότητα με το παίξιμο τους και ο Vijay Iyer το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.



Έτσι στο κοντραμπάσο, ένα «δύσκολο» όργανο που σπάνια παίζουν γυναίκες είναι η Μαλαισιανή Linda May Han Oh μεγαλωμένη στην Αυστραλία. Η αξία της φαίνεται από το ότι ήδη διδάσκει στο έγκριτο και φημισμένο στον χώρο της jazz, Berklee College of Music της Βοστόνης. Ο ντράμερ Tyshawn Sorey έχει επίσης ήδη μια πολύ σημαντική διαδρομή, τόσο με εκλεκτές συνεργασίες όσο και προσωπική.
Ο Vijay Iyer δεν ενδιαφέρεται να καινοτομήσει, ούτε καν να ανανεώσει την jazz. Αυτό που κάνει είναι να φέρνει στο σήμερα την παράδοση της φόρμας του πιανιστικού τρίο με απόλυτο σεβασμό στις «αρχές» της αλλά και με πολύ κέφι, φαντασία και κυρίως έμπνευση.
Το “Compassion” είναι ένα λαμπρό δείγμα jazz του σήμερα και ο Vijay Iyer ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας
Τεχνική Επιμέλεια: Αργύρης Παντελιάδης


σχετικα podcasts