Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024


“Rachmaninoff  in Greece”: Νέος δίσκος από την πιανίστα Μαρία – Λήδα Καραπάνου (2/4)


Την διακεκριμένη πιανίστα Μαρία – Λήδα Καραπάνου παρουσιάζει ο Θάνος Μαντζάνας στο πλαίσιο της εκπομπής «Κριτικός Λόγος» σε ένα τετραμερές αφιέρωμα. Αφορμή η πρόσφατη κυκλοφορία του άλμπουμ “Rachmaninoff  in Greece” που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρία Subways.



Η Μαρία–Λήδα Καραπάνου  σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Σκωτία και επίσης είναι πτυχιούχος βυζαντινής μουσικής. Εχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετοικήσει με την οικογένεια της στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ όπου δραστηριοποιείται τόσο ως σολίστ όσο και ως εκπαιδευτικός μουσικής ενώ συχνά πραγματοποιεί συναυλίες και στην Ευρώπη.

Μετά την προηγούμενη δισκογραφική εργασία της, το εξαίρετο “Chopin’s Works”, η καταξιωμένη πιανίστρια πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε σε CD και ψηφιακή μορφή – στην έγκριτη δισκογραφική εταιρεία Subways Music και πάλι – το “Rachmaninoff In Greece”. Κεντρικό έργο του  άλμπουμ είναι  η σύμπραξή της στο 2ο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του  Σεργκέι Ραχμάνινοφ που ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Στην Αμερική ηχογραφήθηκαν οι Σπουδές πάνω σε ελληνικούς λαϊκούς ρυθμούς 1, 2, 4 και  οι Ελληνικοί νησιώτικοι χοροί 1, 5, 8 του Γιάννη Κωνσταντινίδη, τα έργα Νοσταλγία και Μικρή Μπαλάντα του Δημήτρη Δραγατάκη, Επτά στιγμιότυπα του συνθέτη και σολίστ του φλάουτου Μπάμπη Κανά και τέλος τρεις σύντομες συνθέσεις της ίδιας της σολίστ.



Από την οικία της στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν η Μαρία – Λήδα Καραπάνου μιλά στον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα για την μουσική του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και ειδικότερα τα πιανιστικά έργα του και τις σχέσεις της μαζί τους, τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής μας στην γραφή του Γιάννη Κωνσταντινίδη αλλά  και για τα υπόλοιπα έργα Ελλήνων συνθετών που ερμηνεύει στο άλμπουμ. Μιλά επίσης για  την πραγματικότητα μιας ενεργής μουσικού στις ΗΠΑ σε σχέση με αυτή στην Ελλάδα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα μουσικά ζητήματα.



Το “Rachmaninoff In Greece” είναι μια εξαίρετη εργασία, με την ερμηνεία της Μαρίας – Λήδας Καραπάνου υποδειγματική σε όλη την διάρκεια του. Ιδιαίτερα όμως στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ, η διακεκριμένη πιανίστα αγγίζει την τελειότητα. Κρυστάλλινα διαυγής, αποδίδει άψογα και γλαφυρά και την παραμικρή λεπτομέρεια, ισορροπώντας άριστα ανάμεσα στην λελογισμένη ευαισθησία και τον ελεγχόμενο δυναμισμό και συνάδοντας πλήρως όχι μόνο με το ύφος και την αισθητική αλλά και με το συναισθηματικό, ακόμα και το φιλοσοφικό υπόβαθρο της γραφής του μεγάλου Ρώσου μουσουργού.

Η Μαρία – Λήδα Καραπάνου είναι μια κορυφαία σολίστ του πιάνου που τιμά την ελληνική μουσική και μαζί της τους δημιουργούς και εκτελεστές  όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts