Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024


The Soul of the Epirus Vol. II


Την δεύτερη δισκογραφική σύμπραξη του Βασίλη Κώστα και του Πετρολούκα Χαλκιά «The Soul of Epirus Vol. II» («Η Ψυχή της Ηπείρου Vol. II») που κυκλοφόρησε πέρυσι θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στις 18.00.


Ο Βασίλης Κώστας γεννήθηκε στα Ιωάννινα και σπούδασε από μικρός κλασική κιθάρα αλλά παράλληλα αγαπούσε πολύ την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου και έτσι έμαθε να παίζει και λαούτο. Στις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Global Jazz Institute της πλέον έγκριτης και φημισμένης jazz σχολής στον κόσμο, του Berklee School Of Music της Βοστόνης, ειδικεύθηκε στο λαούτο σε ένα πλαίσιο όμως πλέον world music και με πολλά στοιχεία jazz. Ήδη πριν το πέρας των σπουδών του με διάφορα σχήματα συμφοιτητών του και όχι μόνο , έπαιζε την ηπειρώτικη μουσική σε αρκετά μέρη των ΗΠΑ, για ομογενείς και όχι μόνο. Το 2019 είχε την ιδέα να προτείνει στον κορυφαίο δεξιοτέχνη του κλαρινέτου και πρεσβευτή της ηπειρώτικης μουσικής σε πολλές χώρες του κόσμου Πετρολούκα Χαλκιά να συμπράξουν σε έναν δίσκο. Το αποτέλεσμα ήταν το «The Soul of Epirus» που γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.



Ο Βασίλης Κώστας έχει εδώ και κάποιο διάστημα επιστρέψει στην Ελλάδα και την αγαπημένη του Ήπειρο και διδάσκει λαούτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το «The Soul of Epirus Vol. II» ήρθε σαν φυσική συνέχεια, προέκταση και ανάπτυξη ταυτόχρονα του πρώτου μέρους της δισκογραφικής σύμπραξης με τον Πετρολούκα Χαλκιά.

Το λαούτο δεν είναι τόσο συνηθισμένο και σίγουρα όχι το πλέον χαρακτηριστικό όργανο της ηπειρώτικης μουσικής.

Ο Βασίλης Κώστας μελέτησε προσεχτικά επί χρόνια το παίξιμο του Πετρολούκα Χαλκιά στο κυριότερο όργανο, το κλαρίνο και προσεγγίζει πια το λαούτο με τον ίδιο τρόπο εφαρμόζοντας τον τρόπο ερμηνείας τόσο στα δωρικής λιτότητας παραδοσιακά ηπειρώτικα κομμάτια όσο και τις δικές του συνθέσεις. Όταν ο Βασίλης Κώστας παίζει μαζί με τον Πετρολούκα Χαλκιά όπως συμβαίνει στο «The Soul of Epirus Vol. II» η σχέση τους, ως μαθητή και δασκάλου, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Αναπτύσσονται μεταξύ τους διά της οδού του αυτοσχεδιασμού μουσικοί διάλογοι σε μια πολύ παλαιά γλώσσα, την ηπειρώτικη πεντατονία, αλλά με νέους κώδικες οι οποίοι γράφονται από την αρχή κάθε φορά που παίζουν μαζί.

Το «The Soul of Epirus Vol. II» παίρνει την παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική και ενισχύοντας στο έπακρο το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο της την φέρνει με έμπνευση, φαντασία και υψηλή αισθητική στο σήμερα τοποθετώντας την στην world music, κάποιες στιγμές ακόμα και την world jazz.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts