Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 06 Ιουνίου 2024


Συναυλία Τελειόφοιτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ με έργα της Μαρίκας Πρωίου-Γουναροπούλου – 1/2


Ζωντανή ηχογράφηση από το Μουσείο Γουναρόπουλου αποκλειστικά για το Τρίτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Κριτικός Λόγος».



Ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε μία διμερή εκπομπή την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 18:00 παρουσιάζει την συναυλία των τελειόφοιτων σπουδαστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με έργα της Ελληνίδας συνθέτριας και πιανίστα Μαρίκας Πρωίου-Γουναροπούλου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στο Μουσείο Γουναρόπουλου και ηχογραφήθηκε ζωντανά, αποκλειστικά για το Τρίτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Κριτικός Λόγος».



Η συναυλία, με τίτλο: «Marie Matin: Η πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου – Γουναροπούλου, συστήνεται στο σύγχρονο κοινό»διοργανώθηκε με τη σύμπραξη τριών φορέων, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και του Μουσείου Γουναρόπουλου.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έντεκα συνθέσεις σε πρώτη σύγχρονη εκτέλεση–έργα για πιάνο και τραγούδια– που έγραψε η Μαρίκα Γουναροπούλου από το 1920 έως το 1940. Πολλά από τα τραγούδια αποτελούν μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων ποιητών όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και η Δώρα ΜοάτσουΒάρναλη. Τα έργα ερμήνευσαν οι σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Μαριάννα Παντελίδη (τα πιανιστικά έργα) και η υψίφωνος Νικολέτα Κουτσαμάνη (τα τραγούδια με τη συνοδεία στο πιάνο της Έλενας Φίντελνταϋ).



Παράλληλα με την μετάδοση της ηχογράφησης από την εκπομπή, ο Θάνος Μαντζάνας συζητά στο στούντιο του Τρίτου, με τη διδάκτορα μουσικολογίας του ΕΚΠΑ Μαγδαληνή Καλοπανά, η οποία επιμελήθηκε τη συναυλία την μουσικολόγο Μυρτώ Οικονομίδου (Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη») και την δόκτορα Ιστορίας της Τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Γουναρόπουλου Διονυσία Γιακουμή.

Θέμα της συζήτησης το έργο της Μαρίκας Πρωίου-Γουναροπούλου και η θέση του εντός της διαχρονικής συνέχειας της ελληνικής λόγιας μουσικής αλλά και το γυναικείο αποτύπωμα στην μουσική και συνολικά τον πολιτισμό σε εποχές πολύ πιο συντηρητικές από την σημερινή.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts