Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 10 Μαΐου 2024


“Inverted”: Jazz από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία με την Υπογραφή του Phil Broadhurst και της Auckland Jazz Orchestra – 2/2


Το άλμπουμ της Auckland Jazz Orchestra “Inverted” με συνθέσεις του Phil Broadhurst που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2023 από την πλέον έγκριτη δισκογραφική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, την Rattle Music, παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας από τον ΚΡΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ στις της Πέμπτης 09 και της Παρασκευής 10 Μαΐου 2024, στο Τρίτο Πρόγραμμα.



Ο πιανίστας και συνθέτης Phil Broadhurst ήταν μέντορας της jazz σκηνής της Νέας Ζηλανδίας ενώ σαν υπεύθυνος του jazz προγράμματος του πανεπιστημίου Massey υπήρξε δάσκαλος πολλών μουσικών του ιδιώματος στην μακρινή αυτή χώρα. Στα μέσα του 2019 άρχισε η προετοιμασία για την ηχογράφηση μιας σειράς συνθέσεων του από την Auckland Jazz Orchestra, μια από τις καλύτερες jazz μπάντες της Νέας Ζηλανδίας.

Στις πρώτες ηχογραφήσεις συμμετείχε και ο ίδιος ο Phil Broadhurst ως πιανίστας αλλά ακολούθησε η πανδημία η οποία διέκοψε κάθε δραστηριότητα. Ο Phil Broadhurst προσεβλήθη από τον κορωνοϊό, κάτι που επιδείνωσε την κακή υγεία του και δυστυχώς κατέληξε τον Απρίλιο του 2020.


Phil Broadhurst

Ετσι οι τελευταίες ηχογραφήσεις για το τέταρτο κατά σειρά album των Auckland Jazz Orchestra, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, έγιναν χωρίς εκείνον.
Την Auckland Jazz Orchestra σε αυτή την ηχογράφηση αποτελούσαν πέντε σαξοφωνίστες, τέσσερις τρομπετίστες, τέσσερις τρομπονίστες, ένας πιανίστας και μία πιανίστρια -που ερμήνευσαν τα κομμάτια στα οποία δεν πρόλαβε να παίξει ο Phil Broadhurst επίσης ένας κιθαρίστας, ένας κοντραμπασίστας και εναλλάξ τρεις ντράμερ.
Με τους περισσότερους από αυτούς ο Phil Broadhurst είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν ενώ κάποιοι είχαν διατελέσει μαθητές του.
Τις ενορχηστρώσεις έκαναν τα μέλη της Auckland Jazz Orchestra, ο σαξοφωνίστας Andrew Hall, ο τρομπετίστας Mike Booth και ο Tim Atkinson.
Οι συνθέσεις του Phil Broadhurst πατούν στέρεα στην κλασική πλέον νεότερη παράδοση της jazz, δηλαδή κυρίως στο ρεύμα του bebop ενώ οι ενορχηστρωτές έχουν κάνει εξαίρετη δουλειά, ειδικά στο πολυμελές τμήμα των πνευστών το οποίο πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του “Inverted” χωρίς να απουσιάζουν και τα λίαν καλοπαιγμένα σόλο.

Το “Inverted” με την άριστη απόδοση των όμορφων συνθέσεων του Phil Broadhurst από την Auckland Jazz Orchestra είναι ένα απολαυστικό δείγμα jazz το οποίο ανταποκρίνεται πληρέστατα στην παράδοση της.


Auckland Jazz Orchestra

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας
Τεχνική Επιμέλεια: Αργύρης Παντελιάδης


σχετικα podcasts