Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024


Σπύρος Δεληγιαννόπουλος: “Vocal Works” [1/2]


Το άλμπουμ του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου “Vocal Works” παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στο πλαίσιο της εκπομπής «Κριτικός Λόγος» την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, στις 18.00



Με λαμπρές σπουδές πιάνου, σύνθεσης και θεωρητικών στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο ο Σπύρος Δεληγιαννόπουλος διδάσκει σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ως συνθέτης δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος γραφής με έργα για σόλο πιάνο, μουσικής δωματίου, φωνητικά και επίσης θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής.

Μετά την πρώτη δισκογραφική εργασία του “Piano Works” – που κυκλοφόρησε από την έγκριτη Irida Music το 2022 πριν λίγο καιρό-, ήρθε από την ίδια εταιρεία το “Vocal Works”. Περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων των Κ. Π. Καβάφη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Νίκου Καββαδία, Εντγκαρ Άλλαν Πόε, Γεωργίου Δροσίνη, Πέτρου Μελισσηνού, Theodore Storm, Μήτσου Παπανικολάου και Κώστα Μεϊδάνη για σόλο ανδρική και γυναικεία φωνή και για μεικτή και παιδική χορωδία.



Τις συνθέσεις του δίσκου ερμηνεύουν ο εξαίρετος ερμηνευτής, συνθέτης και εκτελεστής πολλών νυκτών και τοξωτών οργάνων Βασίλης Αγροκώστας, η θαυμάσια σοπράνο και διευθύντρια της κατεύθυνσης Μονωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ρόζα Πουλημένου και τα χορωδιακά: το Φωνητικό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, υπό την διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού και το γυναικείο σύνολο InDONNAtion, που έχει ιδρύσει και διευθύνει ο μαέστρος και επίκουρος καθηγητής του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Κτιστάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Βασίλη Αγροκώστα και την Ρόζα Πουλημένου συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης, σε ανάμνηση της πολύχρονης φιλίας και συνεργασίας τους όπως λέει ο ίδιος.

Το “Vocal Works” του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου είναι μια εργασία με πολύ όμορφες, ενδιαφέρουσες και με μεγάλη υφολογική ποικιλία φωνητικές συνθέσεις τις οποίες αποδίδουν με υψηλή δεξιοτεχνία τόσο ο ερμηνευτής και η ερμηνεύτρια όσο και η μεικτή και  γυναικεία χορωδία.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας
Τεχνική Επιμέλεια: Αργύρης Παντελιάδης


σχετικα podcasts