Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023


Η κινηματογραφική και θεατρική μουσική του Κώστα Χαριτάτου (1/2)


Αποσπάσματα από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική του Κώστα Χαριτάτου, ενός συνθέτη που αθόρυβα έχει ήδη δημιουργήσει ένα πλούσιο σε μέγεθος αλλά και αξία έργο σε αυτούς τους χώρους, παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.



Ο Κώστας Χαριτάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς και μεγάλωσε στην προσφυγική συνοικία του Βύρωνα στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα και, όπως λέει ο ίδιος, πάντα βρισκόταν ανάμεσα στην κλασική μουσική, την ελληνική παραδοσιακή και το αμερικανικό και το βρετανικό rock χωρίς να μπορεί – ίσως και να θέλει – να αποφασίσει σε ποιο από όλα αυτά τα ιδιώματα ανήκε περισσότερο.

Ξεκίνησε γράφοντας τραγούδια και κυκλοφορώντας δύο δίσκους με αυτά αλλά σύντομα – και χωρίς να τα εγκαταλείψει ποτέ – στράφηκε περισσότερο στην μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και  ακόμα περισσότερο το θέατρο. Παράλληλα διδάσκει μουσική τεχνολογία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Από την κινηματογραφική και τηλεοπτική μουσική του θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την σειρά του 2002 «Χορεύοντας στη σιωπή» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα που μεταδόθηκε από τον Alpha TV, την σειρά του 2003 «Μυστικά  και λάθη», επίσης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα η οποία μεταδόθηκε από τον Alpha TV και τέλος από το soundtrack για την ταινία «Καπετάν Μιχάλης» που θα αρχίσει να προβάλλεται την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους στην οποία πρωταγωνιστούν οι Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας και άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί. Στην περίπτωση αυτή η μουσική του Κώστα Χαριτάτου περιλαμβάνει και αρκετά τραγούδια και, όπως ήταν ευνόητο, χαρακτηρίζεται από πολλά στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής μας και ιδίως της κρητικής.



Η μουσική του Κώστα Χαριτάτου για το θέατρο περιλαμβάνει περισσότερες από ενενήντα παραστάσεις. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα «Βήματα – Μπέκετ» του 2018, μια παράσταση του έργου του σπουδαίου δραματουργού του θεάτρου του παραλόγου σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, «Το βαλς των δέντρων και του ουρανού» του 2019, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Jean – Michel Guenassia για την ζωή και ιδίως τον μυστηριώδη θάνατο του μεγάλου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκονγκ σε σκηνοθεσία Michael Seibel από τον θίασο της Ελένης Ερήμου και «Πλατόνοφ» που παίζεται εδώ και λίγο καιρό στο θέατρο «Τόπος Αλλού». Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Αντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή με τους Μάξιμο Μουμούρη, Δημήτρη Φραγκιόγλου και την Τζορτζίνα Παλαιοθοδώρου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το φινάλε θα είναι μια μικρή έκπληξη καθώς ο Κώστας Χαριτάτος παραχώρησε ευγενικά στην εκπομπή μιαν ανέκδοτη μέχρι τώρα σύνθεση του η οποία αντλεί έμπνευση και έχει σαν θέμα κάτι απρόσμενο και πολύ χαριτωμένο που το απέδωσε με έναν ευρηματικό και λίαν παιγνιώδη τρόπο.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts