Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2023


Το  άλμπουμ «Sphere» των Bobo Stenson Trio – (1/2)


Το άλμπουμ των Bobo Stenson Trio «Sphere» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από την έγκριτη γερμανική jazz δισκογραφική εταιρεία ECM το 2018, παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο εκπομπές, Πέμπτη 2 & Παρασκευή 3-11-23 στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6.

Ο Bobo Stenson -όνομα με το οποίο έγινε γνωστός ο Bo Gustav Stenson– είναι ένας από τους θεμελιωτές όχι μόνον της σουηδικής αλλά και συνολικά της σκανδιναβικής jazz σκηνής. Αρχισε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία οκτώ ετών και νεότατος, μόλις στα δέκα εννέα, αναδείχθηκε στην jazz σκηνή της Σουηδίας. Αρχικά κυρίως συνόδευε Αμερικανούς μουσικούς που επισκέπτονταν την Σουηδία για συναυλίες. Ακολούθησαν πολλές και εκλεκτές συνεργασίες με jazz ομοτέχνους του από την Σουηδία αλλά και από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.



Επίκεντρο όμως της δραστηριότητας του για περισσότερο από σαράντα χρόνια είναι το piano trio του που η σύνθεση του παραμένει σταθερή από το 2008. Ο Bobo Stenson πλαισιώνεται από άλλους δύο κορυφαίους Σουηδούς jazz μουσικούς, τον κοντραμπασίστα Anders Jormin και τον ντράμερ Jon Fält. Τον Αύγουστο συμπλήρωσε τα εβδομήντα εννέα χρόνια του παραμένει όμως όχι μόνον ακμαίος και ενεργός αλλά και απολαυστικά δημιουργικός όπως αποδεικνύει και με το παραπάνω το «Sphere».

Ο Bobo Stenson κατέχει πολύ καλά τα μυστικά της κλασικής πλέον φόρμας του jazz piano trio όπως αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε στις δεκαετίες του ’40 και του 50. Σε ένα jazz piano trio οι ισορροπίες και οι δυναμικές είναι τόσο σημαντικές ώστε η συνεισφορά και των άλλων δύο μελών είναι σχεδόν ισότιμες με αυτήν του/της πιανίστα/ιας. Χάρη και στην σύμπνοια και το «δέσιμο» που έχει φέρει η επί τόσα χρόνια δημιουργική τους συνύπαρξη οι εξαίρετοι Anders Jormin στο κοντραμπάσο και Jon Fäl στα ντραμς είναι πραγματικά ισάξιοι του ηγέτη του τρίο.

Το «Sphere», παράδοξα ίσως, δεν περιλαμβάνει καμία σύνθεση του Bobo Stenson. Αντί για αυτό έχει επιλέξει μια σειρά έργων, άλλων Σκανδιναβών συνθετών. Είναι όμως πραγματικά αξιοθαύμαστο το πως αναδεικνύει την jazz διάσταση τους, ακόμα και όταν αυτή δεν υπάρχει και τα προσαρμόζει στην φόρμα του piano trio και στο δικό του ύφος. Το ύφος αυτό, αλλά και συνολικά του τρίο, είναι λιτό, σχεδόν υπαινικτικό κάποιες φορές αλλά και τόσο σαγηνευτικό μέσα από την απλότητα του. Όμως και ο αυτοσχεδιασμός είναι δομικό στοιχείο των Bobo Stenson Trio σε εκτεταμένο βαθμό και με έμφαση στην λεπτομέρεια χωρίς ποτέ να γίνεται φλύαρος.

Το «Sphere» των Bobo Stenson Trio είναι ένα εξαίρετο δείγμα της φόρμας του jazz piano trio με πηγαία μελωδικότητα την οποία υπηρετεί το υψηλότατης δεξιοτεχνίας παίξιμο όλων των μελών τους.


σχετικα podcasts