Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023

3rd Workshop on Women Composers από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Την  διοργάνωση 3rd Workshop on Women Composers, αποτέλεσμα σύμπραξης του τμήματος μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ  και τεσσάρων άλλων τμημάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ισάριθμων χωρών, με σκοπό την ανάδειξη η και ανακάλυψη  των Ευρωπαίων συνθετριών και του έργου τους,  σχολιάζει και παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας μέσα από δύο εκπομπές.

Το 3rd Workshop on Women Composers που θα διαρκέσει για μία εβδομάδα (16-20/10/23) εστιάζει κυρίως στις Ελληνίδες συνθέτριες. Ανάμεσα σε άλλα  περιλαμβάνει και τέσσερις συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα AULA της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στην μουσική σκηνή «1000+2 Νύχτες», την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στην Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ. Στις συναυλίες αυτές φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα παρουσιάσουν έργα Ελληνίδων συνθετριών.




Ο Θάνος Μαντζάνας  συζητά  για την σημαντική και  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο για μουσικούς όσο και για μουσικόφιλους, σειρά εκδηλώσεων, με  την προσκεκλημένη στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος, δόκτωρα  Αναστασία Γεωργάκη, καθηγήτρια μουσικής τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Τμήματος.  Ειδικότερα η  δόκτωρ Αναστασία Γεωργάκη μας μιλά  για τις Ελληνίδες συνθέτριες αλλά και συνολικά για την θέση των γυναικών στην μουσική δημιουργία.


Ελένη Λαμπίρη
Vivien Lambelet
Ρένα Κυριακού

Παράλληλα η εκπομπή μας προσφέρει μία πρόγευση από τα έργα  των ελληνίδων συνθετριών που θα ακουσθούν.  Έτσι θα μεταδοθούν  ενδεικτικά έργα των Μαρίας Φωσκαρίνας Δαμασκηνού, Ελένης Λαμπίρη, Vivien Lambelet, Ρένας Κυριακού και των σύγχρονων συνθετριών ( με αλφαβητική σειρά) Κωνσταντίας Γουρζή, Σοφίας Καμαγιάννη,  Φανής Κοσώνα, Ασπασίας Νασοπούλου, Λίνας Τόνια, Δήμητρας Τρυπάνη και Καλλιόπης Τσουπάκη.

Κωνσταντία Γουρζή
Σοφία Καμαγιάννη
Φανή Κοσώνα

Ασπασία Νασοπούλου
Λίνα Τόνια
Δήμητρα Τρυπάνη
Καλλιόπη Τσουπάκη

Η δόκτωρ Αναστασία Γεωργάκη παρουσιάζει συνοπτικά κάθε συνθέτρια και το έργο της.

Η 1η από δύο εκπομπές που στόχο έχουν να κατατοπίσουν τους ακροατές και τις ακροάτριες του Τρίτου Προγράμματος για το 3rd Workshop on Women Composers βοηθώντας τους παράλληλα να αποφασίσουν αν και ποιες από τις τέσσερις προαναφερθείσες συναυλίες επιθυμούν να παρακολουθήσουν.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts