Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Tο πέμπτο κατά σειρά album της jazz τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας Yumi Ito «Ysla» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από την γερμανική δισκογραφική εταιρεία Enja θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Με πατέρα Ιάπωνα και μητέρα Πολωνή η τριαντατριάχρονη Yumi Ito γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Ελβετία. Σπούδασε κλασικό πιάνο αλλά σύντομα στράφηκε στην jazz όταν όμως άρχισε να συνθέτει, ήταν τραγούδια που ερμήνευε η ίδια και όχι οργανικά κομμάτια. Ο πρώτος δίσκος της κυκλοφόρησε το 2016 και ο προηγούμενος, το «Ekual» (γραμμένο επίτηδες ανορθόγραφα, με k αντί με q) του 2021 ήταν μια σύμπραξη της με τον σπουδαίο Πολωνό jazz κιθαρίστα Minha Flor.

Η Yumi Ito λέει ότι η δημιουργική διαδικασία του «Ysla» ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του lockdown για την πανδημία όταν, αν και βρισκόταν στον τόπο της, την Ελβετία, ένιωθε σα να ήταν σε ένα νησί. Το συναίσθημα αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο όταν στη συνέχεια πέρασε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε τρία νησιά, στην Ισλανδία,  σε ένα της Γαλικίας και στην ημέτερη Μήλο και αυτό ήρθε να δέσει με την συνειδητοποίηση ότι ο πατέρας της κατάγεται από μια νησιώτικου συμπλέγματος χώρα ,την Ιαπωνία.                     

Έτσι το «Ysla» κατέληξε να είναι ένα ημερολόγιο ενδοσκόπησης και εντέλει αυτογνωσίας.

Το σχήμα που προτιμά η Yumi Ito είναι το τυπικό jazz πιάνο τρίο με τον κοντραμπασίστα Kuba Dworak και τον ντράμερ Iago Fernández να το συμπληρώνουν. Στο «Ysla», όμως χρησιμοποιήθηκαν και άλλα όργανα, ηλεκτρικό πιάνο, synthesizers, βιολοντσέλο στα πιο πολλά τραγούδια, ακουστική κιθάρα αλλά και θεόρβη.

Όμως και η φωνή της δεν είναι απλά το μέσο με το οποίο ερμηνεύει αλλά κυριολεκτικά το δεύτερο όργανο της μετά το πιάνο.

Τα τραγούδια της Yumi Ito κατά κύριο λόγο κινούνται στην κλασική jazz φόρμα του bebop με αρκετά όμως rock ενορχηστρωτικά στοιχεία, ακόμα και κάποια ποπ. Η ερμηνεία της όμως είναι πολύ πιο ελεύθερη και συχνά βγαίνει εκτός του πλαισίου της jazz αν και παράδοξα χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ταυτόχρονα και λίαν ευρηματικά, την κατεξοχήν jazz τεχνική του scatting.

Το θαυμάσιο «Ysla» της Yumi Ito ανανεώνει την vocal jazz με τόσο μελετημένο, τολμηρό και αποφασιστικό τρόπο όσο ελάχιστοι άλλοι δίσκοι τα τελευταία χρόνια.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts