Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Νάσιας Γκόφα «Ερκυνα» θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Η Νάσια Γκόφα είναι απόφοιτος του τμήματος jazz του Ωδείου Athenaum Μαρία Κάλλας και εκτός από εξαίρετη ερμηνεύτρια είναι καθηγήτρια τραγουδιού και φωνητικής. Εδώ και πολλά χρόνια είναι μια από τις ξεχωριστές προσωπικότητες της ελληνικής jazz σκηνής και έχει κάνει πολλές και εκλεκτές συνεργασίες, επί σκηνής και δισκογραφικά, με αρκετά από τα μέλη της.

Το «Ερκυνα» των Νάσια Γκόφα & The Jazz Tales, όπως είναι το όνομα του σχήματος που την συνοδεύει, είναι το πρώτο προσωπικό album της. Στην πραγματικότητα το «Ερκυνα» είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μια τριμελούς δημιουργικής ομάδας, της Νάσιας Γκόφα, του συνθέτη και πιανίστα Στέφανου Κοζάνη και της Karina Rubinstein που έχει γράψει τους στίχους. Τους Jazz Tales αποτελούν σολίστ που επίσης είναι και μουσικοί της  jazz. Πρώτος φυσικά ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας Στέφανος Κοζάνης τον οποίο συμπληρώνουν ο κοντραμπασίστας Κώστας Πατσιώτης, ο ντράμερ Αναστάσης Γούλιαρης και ο κιθαρίστας Θωμάς Μητρούσης.

Ο τίτλος του δίσκου είναι το όνομα ενός ποταμού στη Βοιωτία. Ένας από τους ελάχιστους ποταμούς με γυναικείο όνομα αφού το πήρε από την Ναϊάδα Ερκυνα, μια νύμφη η οποία ήταν σύντροφος στα παιχνίδια της Περσεφόνης και έτσι συνδεόταν με τον Κάτω Κόσμο. Η μητέρα της Νάσιας Γκόφα κατάγεται από την Λειβαδιά, η ίδια πήγε ξανά εκεί μετά από πολλά χρόνια, είδε το μαρμάρινο κεφάλι της νύμφης να ξεπροβάλλει μέσα από το νερό και ήταν σα να έκλεινε ένας κύκλος για εκείνη.

Οι συνθέσεις του Στέφανου Κοζάνη, αυθεντικά κομμάτια jazz, ακολουθούν κυρίως το ρεύμα του bebop και λιγότερο της cool jazz με κάποιες μνήμες από το swing. Χαρακτηριστικό τους τα μεσαία ή και αργά tempi τους τα οποία δίνουν την ευκαιρία στη Νάσια Γκόφα να δείξει τις πολύ μεγάλες ερμηνευτικές δυνατότητες της. Λιτή, ουσιώδης, δίχως ίχνος ακκισμού ή επίδειξης, με σαγηνευτική χροιά, σπάνιο φωνητικό εύρος αλλά και συναισθηματική βαθύτητα η ερμηνεία της Νάσιας Γκόφα αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι είναι η πλέον ολοκληρωμένη σημερινή Ελληνίδα εκπρόσωπος της vocal jazz.

Το  άλμπουμ «Ερκυνα» είναι ένας θαυμάσιος jazz δίσκος που φτιάχτηκε από τη Νάσια Γκόφα και τους άξιους συνεργάτες της με αγάπη, γνώση, υψηλή αισθητική αλλά και με το θάρρος να καταδυθούν  οι ίδιοι στα βαθύτερα και πλέον ουσιαστικά συναισθήματα τους.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts