Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Η world jazz του «Pasado En Claro» των Anders Jormin, Lena Willemark, Karin Nakagawa και Jon Fält στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» με τον Θάνο Μαντζάνα.

Το album των Anders Jormin, Lena Willemark, Karin Nakagawa και Jon Fält «Pasado En Claro» που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς από την έγκριτη γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM Records θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο Σουηδός κοντραμπασίστας Anders Jormin, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σκανδιναβικής jazz σκηνής, συνεργάστηκε για πρώτη φορά δισκογραφικά με την ομοεθνή του folk ερμηνεύτρια αλλά και εκτελέστρια του βιολιού και της βιόλας Lena Willemark το 2004. Στην επόμενη συνεργασία τους, το 2015, προσέθεσαν και τον Ιάπωνα βιρτουόζο του κότο Karin Nakagawa. Η τελευταία προσθήκη στο σχήμα είναι ο Σουηδός ντράμερ Jon Fält με τον οποίο ο Anders Jormin συνεργάζεται επί μακρόν καθώς αμφότεροι είναι μέλη του Bobo Stenson Trio.

Στο «Pasado En Claro» ο Anders Jormin αποφάσισε για πρώτη φορά να προσεγγίσει την ποίηση και πιο συγκεκριμένα την αρχαία κινεζική και ιαπωνική, αυτήν της Αναγέννησης του Πετράρχη, την σύγχρονη σκανδιναβική αλλά και κείμενα του Μεξικανού συγγραφέα Οκτάβιο Παζ. Είναι μια μέθοδος σύνθεσης που δεν έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην Ιστορία της jazz και σχεδόν πάντα έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Το συγκεκριμένο σχήμα αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη εκδοχή του συνηθισμένου jazz κουαρτέτου – με ή άνευ φωνητικής ερμηνείας – καθώς την rhythm section του κοντραμπάσου και των ντραμς δεν συμπληρώνουν πιάνο και/ή ένα ή περισσότερα πνευστά αλλά έγχορδα και μάλιστα δύο συμφωνικά, βιολί και βιόλα και το τόσο χαρακτηριστικό της ιαπωνικής μουσικής εικοσιπεντάχορδο κότο. Οι τόσες πολλές και διαφορετικές χορδές και τα κρουστά προσδίδουν στον ήχο ένα εντελώς δικό του κλίμα και ατμοσφαιρικότητα.

Το «Pasado En Claro» των Anders Jormin, Lena Willemark, Karin Nakagawa και Jon Fält ισορροπεί στέρεα αλλά και σαγηνευτικά ανάμεσα στην jazz, την σουηδική folk και την world music.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts