Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Τα έργα του Αποστόλη Αρμάγου από τα άλμπουμ «All Strange» και «7 Times In America» στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Τις δύο πιο πρόσφατες δισκογραφικές εργασίες του Αποστόλη Αρμάγου θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας. Πτυχιούχος του τμήματος μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ ο Αποστόλης Αρμάγος είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός, sound designer και παλιότερα ενίοτε τραγουδιστής. Αν και ξεκίνησε με την δημιουργία τραγουδιών από μια στιγμή και μετά επικεντρώθηκε στις οργανικές συνθέσεις διαφόρων ειδών με ένα πολύ προσωπικό ύφος. Το «All Strange» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και σίγουρα είναι η πιο ποικίλη αλλά και η πιο ιδιοσυγκρασιακή δισκογραφική εργασία του μέχρι τώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η διάρρηξη της φόρμας. Η γραφή του Αποστόλη Αρμάγου βγαίνει από τα αρχικά πλαίσια της για να εισέλθει σε άλλα ή και για να εξερευνήσει κάποια στα οποία δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα. Λιγότερο ή περισσότερο απρόσμενα περάσματα στην ατονικότητα, πολύ περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά έντονη παρουσία των ηλεκτρονικών αλλά και ήχοι περιβάλλοντος, αυτό είναι συνοπτικά το σύμπαν του «All Strange». Το ρευστό και σε συνεχή μεταλλαγή μουσικό και ηχητικό περιβάλλον είναι αυτό που το καθορίζει καθιστώντας το μια ξεχωριστή και σε ένα βαθμό ακόμα και πρωτοποριακή εργασία.

Στην δεύτερη εκπομπή θα παρουσιαστεί το «7 Times In America» το οποίο κυκλοφόρησε το 2022. Σε αυτό ο Αποστόλης Αρμάγος επιστρέφει σε ένα αγαπημένο του όργανο αλλά και φόρμα, δηλαδή την πιανιστική σύνθεση. Ο τίτλος «7 Times In America» σημαίνει πολύ απλά ότι ο δημιουργός εμπνεύστηκε αυτές τις επτά συνθέσεις από την Αμερική.

Η έμπνευση από την Αμερική δεν προέρχεται από την γεωγραφία της, σίγουρα πάντως όχι από αυτήν της υπαίθρου. Προέρχεται όμως από τις αμερικανικές πόλεις, το περιβάλλον τους, την αστική κουλτούρα και την ανθρωπογεωγραφία της χώρας – συμβόλου του δυτικού κόσμο. Οι αναφορές της γραφής του δημιουργού για αυτές τις πιανιστικές συνθέσεις του είναι ο ύστερος ρομαντισμός, σε ένα βαθμό ο γαλλικός ιμπρεσιονισμός και οι σύγχρονες τάσεις του εικοστού αιώνα. Από αυτές δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και όσες γεννήθηκαν και άνθησαν στην Αμερική, ο μινιμαλισμός και προφανώς η jazz.

Ο Αποστόλης Αρμάγος εντός του τόσο προσωπικού μελωδικού ύφους του δεν σταματά να εκπλήσσει τον εαυτό του και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για έναν συνθέτη για να μη σταματήσει ποτέ να ανανεώνεται.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts