Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Το άλμπουμ «Έρωτος Εκφάνσεις» του Δημήτρη Μηνακάκη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» με τον Θάνο Μαντζάνα Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21-7-23, στις 18.00

Το άλμπουμ του Δημήτρη Μηνακάκη «Έρωτος Εκφάνσεις» που κυκλοφόρησε από την Subways Music θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο Δημήτρης Μηνακάκης εκτός από τις κλασικές μουσικές σπουδές του έχει επίσης σπουδάσει βυζαντινή μουσική η οποία αποτελεί έναν πολύ ισχυρό πυλώνα του συνθετικού έργου του. Το ίδιο ισχύει και για την χορωδιακή μουσική καθώς ως μαέστρος, εκτός από την διεύθυνση ορχηστρών, έχει ασχοληθεί πολύ και με την διεύθυνση χορωδιών. Τις αναφορές της γραφής του, μαζί με την βυζαντινή και την λόγια ελληνική μουσική, συμπληρώνουν οι σύγχρονες τάσεις της μουσικής του εικοστού αιώνα, ένας ομολογουμένως ενδιαφέρων συνδυασμός.

Έχει ασχοληθεί αρκετά με την μελοποίηση ποιημάτων σημαινόντων Ελλήνων και ξένων ποιητών, αλλά το «Έρωτος Εκφάνσεις» ή «Manifestations Of Love», όπως είναι ο διεθνής τίτλος του, υπό μίαν έννοια αποτελεί την αντιστροφή αυτής της διαδικασίας. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και μια εκδοχή προγραμματικής μουσικής αφού εμπνεύστηκε μεν από δύο ποιητικές συλλογές του Γιώργου Μαστρογιαννόπουλου («Ρωγμές» και «Ξοδευμένα ηλιοβασιλέματα»), αλλά αντί να μελοποιήσει τα ποιήματα έγραψε για καθένα από αυτά που επέλεξε ένα τραγούδι χωρίς φωνή και, πιο συγκεκριμένα, για βιόλα και πιάνο. Το «Έρωτος Εκφάνσεις» ευτύχησε να έχει ως εκτελεστές δύο κορυφαίους σολίστ, τον Γιάννη Ρωμανό στη βιόλα και τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο. Εκτός από την δεξιοτεχνία τους το παίξιμο τους έχει μιαν υποδειγματική σύμπνοια η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις συνθέσεις του Δημήτρη Μηνακάκη.

Η γραφή του σε αυτό το έργο έχει έντονες αναφορές στην χαμηλότονη, ήρεμη ομορφιά που συναντά κανείς στις μπαλάντες του Φρεντερίκ Σοπέν αλλά και στην υπόγεια μελαγχολία των Νυχτερινών του μεγάλου Πολωνού συνθέτη, όπως και στην ατμοσφαιρικότητα και την αίσθηση του περιβάλλοντος του γαλλικού ιμπρεσιονισμού. Στις περισσότερες συνθέσεις ένα από τα δύο όργανα, συνήθως η βιόλα, αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο και το άλλο συνοδεύει αλλά συχνά αναπτύσσονται και γοητευτικοί διάλογοι ανάμεσα τους.

Το «Έρωτος Εκφάνσεις» είναι ένα πολύ όμορφο έργο του Δημήτρη Μηνακάκη που παίζει απολαυστικά με τις σκιές και τις εκλάμψεις του έρωτα και αποδόθηκε εξαίρετα από δύο σπουδαίους σολίστ.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts