Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Το έργο του Γιώργου Περιστέρη «Κατάματα» στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος».

Το CD του Γιώργου Περιστέρη «Κατάματα» που κυκλοφορεί ψηφιακά από την Sunways Music θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο Γιώργος Περιστέρης είναι σολίστ του βιολιού, έχει διατελέσει μέλος σημαντικών ορχηστρών και επί αρκετά χρόνια είναι α’ κορυφαίος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Δραστηριοποιείται όμως και σαν συνθέτης με έργα για ένα μεγάλο εύρος σχημάτων, τα περισσότερα από αυτά απευθύνονται στα παιδιά,  με την μορφή μουσικών παραμυθιών.

Το έργο «Κατάματα» είναι μελοποίηση ποιημάτων από την συλλογή του Ιωάννη Κουλάνη  «Άγνωρο Πένθος». Η συλλογή αυτή είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην φίλη των δύο συνδημιουργών Μάτα Σιντελή – Πασχούδη και επίκεντρο της είναι η αφόρητα οδυνηρή εμπειρία της απώλειας του γιου της Χρήστου Πασχούδη σε πολύ νεαρή ηλικία. Για αυτό και, όπως λέει ο Γιώργος Περιστέρης, ο τίτλος διαβάζεται τόσο «Κατάματα» όσο και «Κατά Μάτα».

Ερμηνεύτρια του «Κατάματα» είναι η υψίφωνος Γεωργία Μπαλαμπίνη ενώ απαγγέλλουν οι Στέλλα Αντύπα, Ιωάννης Κουλάνης, Μάτα Σιντελή – Πασχούδη, Ίλια Σκλαβουνάκου και Κύρα Ηλιάδη. Παίζουν οι, Κύρα Ηλιάδη και Λίνα Περιστέρη πιάνο, ο Περικλής Τιμπλαλέξης βιολί, οι Γιάννης Ρωμανός και  Αρισάββας Περιστέρης βιόλα και ο Αλέξανδρος Κασαρτζής βιολοντσέλο, υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Η γραφή του Γιώργου Περιστέρη σε αυτή την περίπτωση έχει πολλά καινοτόμα στοιχεία ξεκινώντας από τα φωνητικά μέρη. Υπάρχουν τραγούδια, απαγγελίες τόσο με συνοδεία όσο και χωρίς συνοδεία αλλά και συνθέσεις που συνδυάζουν όλες αυτές τις μορφές φωνητικής εκφοράς.

Βαθιά λυρική, μελαγχολική, κάποτε ακόμα και ελεγειακή η γραφή του συνθέτη αναδεικνύει δίχως καμία υπερβολή την αίσθηση του πένθους που διαπνέει και διαποτίζει το ποιητικό κείμενο του Ιωάννη Κουλάνη. Χαρακτηριστικό του ύφους του είναι πάντα η πλούσια και πηγαία μελωδικότητα. Σε αυτή την περίπτωση όμως ακολουθεί διαφορετικούς τρόπους μελωδικής προσέγγισης με αποτέλεσμα μια ευπρόσδεκτη ποικιλία.

Στο «Κατάματα» με βάση το ποιητικό κείμενο του Ιωάννη Κουλάνη ο Γιώργος Περιστέρης καταθέτει ένα γεμάτο από σεβασμό αλλά και λυτρωτικό διαμέσου της απλής και γνήσιας ομορφιάς του έργο, που αποδίδει φόρο τιμής στην πιο οδυνηρή ίσως ανθρώπινη εμπειρία, την απώλεια, την αποδοχή της και εντέλει την συμφιλίωση μαζί της, η οποία οδηγεί στην υπέρβαση της.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts