Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023


Madame de La Fayette, «Η Πριγκίπισσα ντε Κλεβ» – Ε’ Μέρος (τελευταίο)


«Η τόσο κοντινή παρουσία του θανάτου έκανε την κυρία ντε Κλεβ να βλέπει τα εγκόσμια με μάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι τα βλέπουμε όταν έχουμε την υγεία μας. […] Τα πάθη και τα δεσμά αυτού του κόσμου τής παρουσιάστηκαν όπως τα βλέπουν οι άνθρωποι που έχουν πιο μεγάλα και απόμακρα οράματα.» – Madame de La Fayette, «Η Πριγκίπισσα ντε Κλεβ»

H ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ στο ε’ (τελευταίο) μέρος για τη Madame de La Fayette: Εξαιρετικής μόρφωσης, υπήρξε φίλη της Μαντάμ ντε Σεβινιέ επί σαράντα χρόνια και συνδέθηκε στενά (πιθανότατα και ερωτικά) με τον Λα Ροσφουκώ. Το μυθιστόρημά της «Η Πριγκίπισσα ντε Κλεβ» πρωτοεκδόθηκε ανώνυμα το 1678. Το έργο προκάλεσε πολλές αντιδικίες στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής και στους αιώνες που ακολούθησαν, θεωρείται αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης, το πρώτο ψυχολογικό μυθιστόρημα της γαλλικής φιλολογίας και ένα από τα καλύτερα του είδους μέχρι και σήμερα. Η Madame de La Fayette περιγράφει την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα που διαδραματίζεται στην γαλλική αυλή του ΙΣΤ’ αιώνα – μόνο που, σε αντίθεση με τα ρομαντικά μυθιστορήματα, όπου ο γάμος σφραγίζει το ευτυχές τέλος της πλοκής, στην «Πριγκίπισσα Ντε Κλεβ» δεν είναι παρά η αρχή της τραγωδίας.


(Φωτό: η Marina Vlady και ο Jean-François Poron στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου, σε σκηνοθεσία του Jean Delannoy και προσαρμογή του Jean Cocteau, 1961)


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη


σχετικα podcasts