Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 21 Μαΐου 2024


Marguerite Duras, Η «μεγάλη ερωτική» της Γαλλικής Λογοτεχνίας [Β’ Μέρος]


«Πολύ νωρίς στη ζωή μου ήταν ήδη αργά. Στα δεκαοχτώ μου χρόνια ήταν πια αργά. Στα δεκαοχτώ είχα γεράσει. Αντί να τρομοκρατηθώ, παρακολούθησα τα γηρατειά να σημαδεύουν το πρόσωπό μου με το ενδιαφέρον που θα έδειχνα για την εξέλιξη ενός μυθιστορήματος.»

«Μερικές φορές ξέρω τούτο: ότι από τη στιγμή που το γράψιμο δεν είναι ένα ταξίδι στη ματαιότητα και τον άνεμο, δεν είναι τίποτα.»Marguerite Duras: «Ο Εραστής»Στην εκπομπή της Τρίτης 21/05/24, 22:30-23:00, η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ με όχημα το βιβλίο της Μαργκερίτ Ντυράς «Ο Εραστής» συνεχίζει με το β’ μέρος του αφιερώματος στη «μεγάλη ερωτική» της Γαλλικής λογοτεχνίας, -τη γυναίκα που όταν μιλούσε για τον εαυτό της στους άλλους δεν χρησιμοποιούσε το «εγώ», αλλά το τρίτο πρόσωπο λέγοντας «η Ντυράς», τη γυναίκα που σε κάποια στιγμή ομολόγησε ότι αν δεν ήταν η Ντυράς δεν θα άντεχε τη Ντυράς, τη γυναίκα στην οποία ο Raymond Queneau, αναγνώστης τότε στον εκδοτικό οίκο Gallimard, όταν του έστειλε το βιβλίο της, που όλοι οι εκδότες είχαν απορρίψει, εκείνος δεν είπε ότι το βιβλίο ήταν καλό, αλλά είπε: «Κυρία μου, είστε συγγραφέας». Γεννημένη σ’ ένα χωριό της Ινδοκίνας, λίγο πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ντυράς έμελλε να γίνει μια από τις πλέον δημοφιλείς όσο και αμφιλεγόμενες Γαλλίδες συγγραφείς του 20ου αιώνα: η δημιουργική πορεία της κινήθηκε παράλληλα με την περιπετειώδη ζωή της, που σφραγίστηκε από το φλογερό της ταμπεραμέντο.


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη
Επιμέλεια Ήχου: Τάσος Μπακασιέτας


 (φωτό: η Marguerite Duras φωτογραφημένη από τον Roger Parry, 1950)


σχετικα podcasts