Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 11 Ιουνίου 2024


Marguerite Duras, Η «μεγάλη ερωτική» της Γαλλικής Λογοτεχνίας / «Ο Εραστής» [Ε’ Μέρος]


«Χρόνια μετά τον πόλεμο, τους γάμους, τα παιδιά, τα διαζύγια, τα βιβλία, ήρθε στο Παρίσι με τη γυναίκα του. Της τηλεφώνησε. Τον αναγνώρισε από τη φωνή του. Η φωνή του έτρεμε. Και με το τρέμουλο της φωνής, εκείνη ξαναβρήκε την προφορά της Κίνας. Της είπε πως την αγαπούσε ακόμα, δεν θα έπαυε ποτέ να την αγαπάει, θα την αγαπούσε ως τον θάνατοMarguerite Duras: «Ο Εραστής»Στην εκπομπή της Τρίτης 11/06/24, 22:30-23:00, η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ με όχημα το (ημιαυτοβιογραφικό) βιβλίο της Μαργκερίτ Ντυράς «Ο Εραστής» στο ε’ μέρος του αφιερώματος στη «μεγάλη ερωτική» της Γαλλικής λογοτεχνίας -τη γυναίκα που όταν μιλούσε για τον εαυτό της στους άλλους δεν χρησιμοποιούσε το «εγώ», αλλά το τρίτο πρόσωπο λέγοντας «η Ντυράς», τη γυναίκα που σε κάποια στιγμή ομολόγησε ότι αν δεν ήταν η Ντυράς δεν θα άντεχε τη Ντυράς, τη γυναίκα στην οποία ο Raymond Queneau, αναγνώστης τότε στον εκδοτικό οίκο Gallimard, όταν του έστειλε το βιβλίο της, που όλοι οι εκδότες είχαν απορρίψει, εκείνος δεν είπε ότι το βιβλίο ήταν καλό, αλλά είπε: «Κυρία μου, είστε συγγραφέας». Γεννημένη σ’ ένα χωριό της Ινδοκίνας, λίγο πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ντυράς έμελλε να γίνει μια από τις πλέον δημοφιλείς όσο και αμφιλεγόμενες Γαλλίδες συγγραφείς του 20ου αιώνα: η δημιουργική πορεία της κινήθηκε παράλληλα με την περιπετειώδη ζωή της, που σφραγίστηκε από το φλογερό της ταμπεραμέντο.


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη


(φωτό: ο Tony Leung Ka-fai και η Jane March στην κινηματογραφική μεταφορά του «Εραστή» από τον Jean-Jacques Annaud, 1992)


σχετικα podcasts