Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 07 Μαΐου 2024


Η «Ηρωδιάδα του Mallarmé σε μετάφραση Καίσαρα Εμμανουήλ (κι ένα κείμενο του Ν. Γ. Πεντζίκη) [2/2]


«Μα ποιος εμένα, σεβαστή από το θηρίο θ’ αγγίξει;
Τίποτα από τ’ ανθρώπινα δε θέλω»Stéphane Mallarmé: «Ηρωδιάς», μετάφραση: Καίσαρ Εμμανουήλ



Στην εκπομπή της Τρίτης 07/05/24, 22.30-23.00, η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ στο 2ο μέρος για την Ηρωδιάδα, μια αρχετυπική, «βιβλική» femme fatale που έμεινε στην ιστορία ως αινιγματική και σκιώδης υποκινήτρια της δολοφονίας του Ιωάννη του Βαπτιστή, μια γυναίκα που παρουσιάστηκε ως έκφυλη και διεφθαρμένη, καθώς χρησιμοποίησε τον ερωτισμό της και τον ερωτισμό της κόρης της, Σαλώμης, ώστε να διασφαλίσει την επιβίωση και την ευημερία της: ο Ηρώδης, όπως καταγράφει και ο ευαγγελιστής Λουκάς, «ελεγχόμενος από του Ιωάννου περί Ηρωδιάδας, της γυναικός του αδελφού αυτού και περί πάντων ων εποίησε πονηρών προσέθηκε και τούτο επί πάσι και κατέκλεισε τον Ιωάννην εν τη φυλακή».  Ο Ιωάννης δεν έπαψε να μιλά εναντίον της Ηρωδιάδας κι εκείνη, σε μια γιορτή γενεθλίων του τετράρχη, όπου η Σαλώμη μάγεψε με τον χορό της τον πατριό της σε βαθμό που εκείνος προθυμοποιήθηκε να της προσφέρει το μισό του βασίλειο, προέτρεψε την κόρη της να ζητήσει «την κεφαλήν επί πίνακι» του Ιωάννη.

Στις πρώτες λογοτεχνικές αναφορές, οι οποίες αξιοποιούν την κληρονομιά της βιβλικής παράδοσης (όπου το όνομα της Σαλώμης παραλείπεται), το πρόσωπο που σχετίζεται με τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη είναι η Ηρωδιάδα και όχι η Σαλώμη. Ο Heine, στη δική του εκδοχή του θέματος, εντάσσει την Ηρωδιάδα σε μιια πομπή κακοποιών πνευμάτων από μυθικά πρόσωπα που εξέπεσαν μετά θάνατον. Η συμβολή του Mallarmé στον μύθο είναι το ανολοκλήρωτο ποίημά του “Hérodiade”ο ίδιος αναφέρει πως κράτησε το όνομα της Ηρωδιάδας και όχι της Σαλώμης ως τίτλο για να διαφοροποιηθεί από το έργο του Wilde, που θεωρούσε ιδιαίτερα μοντέρνο. Στην εκπομπή διαβάζουμε επίσης ένα κείμενο του Ν. Γ. Πεντζίκη για τον Mallarmé και πλαισιώνουμε μουσικά με αποσπάσματα από την όπερα «Ηρωδιάς» του Jules Massenet.


(φωτό: εργαστήριο Peter Paul Rubens, «Ηρωδιάς και Σαλώμη με το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή», 1630)


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη
Επιμέλεια Ήχου: Τάσος Μπακασιέτας


σχετικα podcasts