Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 18 Ιουνίου 2024


Marguerite Duras, Η «μεγάλη ερωτική» της Γαλλικής Λογοτεχνίας / Ο Τελευταίος Εραστής [ΣΤ’ Μέρος]


«Ποτέ μια λέξη παρηγοριάς, ποτέ μια λέξη ενθάρρυνσης, ποτέ μια γλυκιά λέξη. Σαν να ‘πρεπε ο έρωτας να περάσει απ’ αυτή την απόλυτη σκληρότητα, σαν να ‘πρεπε να προστατευτεί απ’ τον εαυτό του, να καταστραφεί μόνος του, για να υπάρξει και να συνεχίζει να υπάρχει. Σαν ο έρωτας να μην περνούσε μόνο από εσάς κι από μένα, σαν να ‘μασταν λιγότερο σημαντικοί από εκείνον. Μόνο τα βιβλία θα γίνουν
«Για μένα η Ντυράς είναι η ίδια η γραφή.» Yann Andréa: «Εκείνος ο Έρωτας»Στην εκπομπή της Τρίτης 18/06/24, η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ συνεχίζει το αφιέρωμα στη «μεγάλη ερωτική» της Γαλλικής λογοτεχνίας, τη Μαργκερίτ Ντυράς γεφυρώνοντας την απόσταση ανάμεσα στον πρώτο της εραστή (του ημιαυτοβιογραφικού έργου της «Ο Εραστής» που ακούσαμε στις προηγούμενες εκπομπές) και στον τελευταίο: ο Γιαν Αντρέα χτύπησε την πόρτα της Ντυράς (σ’ ένα ξενοδοχείο όπου διέμενε άλλοτε και ο Προυστ) το καλοκαίρι του 1980 στην Τρουβίλ – αφού πρώτα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αφοσίωσης που άγγιζε τα όρια της ιδεοληπτικής προσήλωσης, της έστελνε αναρίθμητα γράμματα για πέντε χρόνια. Τους χώριζαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες -εκείνη ήταν 66 ετών, αυτός μόλις 28-, όμως από τότε δεν αποχωρίστηκαν ο ένας τον άλλο. Δεκαέξι χρόνια ζωής που τη μοιράστηκαν ένα «ιερό τέρας» της λογοτεχνίας κι ένας εραστής, που, παρά την οικειότητά τους, της μιλούσε πάντοτε στον πληθυντικό και δεν την απομυθοποίησε ποτέ: η Ντυράς ήταν ως το τέλος το «ιερό τέρας».

Bonus track στη μουσική πλαισίωση της εκπομπής το ντουέτο της Ντυράς με την ηθοποιό Jeanne Moreau, αγαπημένη συνεργάτιδα και φίλη της, η οποία μάλιστα την υποδύθηκε στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Γιαν Αντρέα, όπου εκείνος αφηγείται τη συναισθηματικά περίπλοκη, ταραχώδη και συγκινητική σχέση του με τη μεγάλη κυρία των γαλλικών γραμμάτων.


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη


(φωτό: Yann Andréa και Marguerite Duras | ο Aymeric Demarigny και η Jeanne Moreau ως Yann Andréa και Marguerite Duras στην ταινία “Cet amour-là” της Josée Dayan, ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή της αυτοβιογραφικής αφήγησης του Andréa, 2001)


σχετικα podcasts