Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 05 Μαρτίου 2024


Elfriede Jelinek, Η Αυστριακή ιέρεια του αυτοπαθούς ερωτισμού [γ’ μέρος]


«Διαμορφώθηκα στο σχολείο της καταστροφής. Τίναξα στον αέρα την οικογένεια σαν βόμβα, αυτήν που ρίχνω εφεξής στην κοινωνία. Μεταδίδω, ούτως ειπείν, αυτό που ήμουν η ίδια.»
«Η πράξη της γραφής έχει μέσα της κάτι επιθετικό, γιατί γεννιέται από τη μετατροπή της διάψευσης σε επιθετικότητα. Διερωτώμαι πάντοτε γιατί στα κείμενα των γυναικών δεν αναβλύζει περισσότερο αίμα. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι με την Bachmann, την Plath, κ.ά., με όλες αυτές τις τόσο αξιοθαύμαστες γυναίκες, τις τόσο απίστευτα ταλαντούχες, το αίμα αναβλύζει πραγματικά
Elfriede Jelinek
.



Στην εκπομπή της Τρίτης 05/03/24, 22.30-23.00, η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ στο γ’ μέρος για τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2004) Αυστριακή συγγραφέα και ιέρεια του αυτοπαθούς ερωτισμού, Elfriede Jelinek. Την προσεγγίζουμε με όχημα αποσπάσματα από τις συνομιλίες της με τη δημοσιογράφο Christine Lecerf (που μεταδόθηκαν από τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture) και το σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Η Πιανίστρια»: στην «Πιανίστρια» το βαθύ πάθος, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και η εναλλαγή έρωτα και μίσους για τη μητέρα της κυριαρχούν στη ζωή της Έρικα Κόχουτ, καθηγήτριας πιάνου στο Ωδείο της Βιέννης. Μέσα σ’ αυτή την ασφυκτική ατμόσφαιρα εμφανίζεται ο σπουδαστής μουσικής Βάλτερ Κλέμερ και δυναμιτίζει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες. Καθώς η σχέση δασκάλας – μαθητή εξελίσσεται σε ιλιγγιώδη στρόβιλο, η Γέλινεκ παραδίδει, με γλώσσα υψηλής ευκρίνειας, αδάμαστη και κοφτερή σαν χειρουργικό νυστέρι, το ανατριχιαστικό πορτραίτο μιας γυναίκας που κατατρώγεται από την έκσταση της αυτοκαταστροφής.

Πλαισιώνουμε μουσικά με κομμάτια από το “Winterreise”, τον κύκλο τραγουδιών του Franz Schubert σε ποίηση Wilhelm Müller.


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη


σχετικα podcasts