Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 02 Απριλίου 2024


Annie Ernaux, Γράφοντας την Επιθυμία – [β’ μέρος] («Ο νεαρός άνδρας»)


«Ήξερα, κοιτάζοντας το ώριμο ζευγάρι παραδίπλα, ότι ήμουν μ’ έναν νεαρό εικοσιπεντάχρονο άνδρα, ακριβώς για να μην έχω συνεχώς μπροστά μου το ρυτιδιασμένο πρόσωπο ενός συνομήλικού μου, το πρόσωπο των δικών μου γηρατειών. Μπροστά στο πρόσωπο εκείνου, το δικό μου ήταν εξίσου νεανικό. Οι άνδρες το ήξεραν ανέκαθεν αυτό, δεν καταλάβαινα στ’ όνομα τίνος θα ήταν κάτι το απαγορευμένο για μένα.

Ετούτη η στιβάδα του χρόνου που μας χώριζε είχε μια απίστευτη απαλότητα, πρόσδιδε μεγαλύτερη ένταση στο παρόν. […] Έτσι κι αλλιώς, και μόνο με την ύπαρξή του, ήταν ο θάνατός μου.» – Annie Ernaux, «Ο νεαρός άνδρας»



Στην εκπομπή της Τρίτης 02/04/24, η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ παραμένει στον κόσμο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2022) Annie Ernaux, με όχημα, αυτή τη φορά, το βιβλίο της «Ο νεαρός άνδρας»: έναν κόσμο σκληρής αισθαντικότητας και οριακής ειλικρίνειας, όπου η συγγραφέας χαρτογραφεί άφοβα τα αντιφατικά τοπία της γυναικείας επιθυμίας, αφηγούμενη την ερωτική ιστορία της με έναν κατά πολύ νεότερό της άνδρα. Μια εμπειρία που, για λίγους μήνες, την έκανε ξανά το κορίτσι που «σκανδάλιζε τους γύρω του», το κορίτσι που ήταν άλλοτε: «Η εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο, το βίωμα της επιθυμίας και του έρωτα. Με λόγο πυκνό και τολμηρό, η Ernaux σφυροκοπά την πραγματική ζωή (Le Figaro Littéraire)


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη


σχετικα podcasts