Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 2-6-2023

Στην εκπομπή της Παρασκευής, 2 Ιουνίου, φιλοξενήσαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, Άρη Κατωπόδη. Το Φεστιβάλ που αποτελεί, πλέον, θεσμό στα καλλιτεχνικά πράγματα της Μητρόπολης του Κινηματογράφου, ανοίγει αυλαία το Σάββατο, 3 Ιουνίου, με πλούσιο πρόγραμμα, κινηματογραφικά αφιερώματα, εκδηλώσεις, ομιλίες, ένα αφιέρωμα στον γνωστό Ελληνικής καταγωγής συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, σεναριογράφο και παραγωγό της Τηλεόρασης και του κινηματογράφου, Τζορτζ Πελεκάνο, και φέτος, για πρώτη φορά, την προβολή των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Στη συνέχεια, δώσαμε τον λόγο στον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρη Κιοσσέ, με τον οποίο σχολιάσαμε τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας για τις συνήθειες των καταναλωτών που διενήργησε το Ινστιτούτο και δείχνουν πόσο έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση και η Ακρίβεια την καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο φέτος δεν θα κάνει διακοπές, ενώ είναι ξεκάθαρη και η τάση για επιλογές φτηνότερων προϊόντων διατροφής και εξοικονόμηση χρημάτων με περιορισμό της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας (εστίαση, ταξίδια κλπ). Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσές το ποσοστό του 75% που εμφανίζεται σε σχέση με αυτό το τελευταίο, έχει να εμφανιστεί από την τριετία 2012-2015, όταν βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης των μνημονίων.
Λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης ώρας, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την κα Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, η οποία βρίσκεται στη Νίσυρο μαζί με ομάδα φοιτητών για να μελετήσουν από κοντά το ηφαίστειο. Με την κα Νομικού συζητήσαμε τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών που έγιναν με διεθνές ωκεανογραφικό σκάφος στην περιοχή μεταξύ Αμοργού, Ανύδρου και Ανάφης, στο ρήγμα που τον Ιούλιο του 1956 είχε δώσει τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια στη Μεσόγειο, 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε, λίγα λεπτά αργότερα, ένας μετασεισμός 7,2 βαθμών. Δύο γεγονότα που δημιούργησαν και τσουνάμι.
Στη δεύτερη ώρα της εκπομπής, και μετά τις διεθνείς ειδήσεις από την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, φιλοξενήσαμε στο στούντιο τον καθηγητή Φιλολογίας, καθηγητή μέσης εκπαίδευσης και συγγραφέα, Παναγιώτη Κατσανάκη, με τον οποίο μιλήσαμε για το δεύτερο βιβλίο του το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε, με τίτλο «Το απολωλός πρόβατο και άλλες αφηγήσεις». Το βιβλίο εμπνέεται από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα της τελευταίας τεσσαρακονταετίας για να παρουσιάσει τις ιστορίες απλών ανθρώπων και πως επηρεάστηκαν από αυτά. Πρόκειται για σαράντα και μία αφηγήσεις σ’ ένα κατακερματισμένο «μυθιστόρημα» μιας τεσσαρακονταετίας ενηλικίωσης (1980-2020), με πρόσωπα και καταστάσεις που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό της.  
Με τον κ. Κατσανάκη μιλήσαμε για το χθες και το σήμερα, τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σύγχρονα σχολεία, την πορεία της Ελληνικής Κοινωνίας από το 1980 μέχρι και σήμερα και, φυσικά, τα γεγονότα που μας σημάδεψαν και καθόρισαν τις επιλογές μας, ακόμη και σήμερα, στο πολιτικοκοινωνικό σκηνικό που βιώνουμε.

σχετικα ondemand