Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Σοφία Μελά: Δημιουργεί χειροποίητα παιδικά ρούχα με έμπνευση την Ελληνική Παράδοση

Στο δεύτερο ημίωρο της εκπομπής “Πάρε τον Χρόνο σου” στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας βρέθηκε η Σοφία Μελά, δημιουργός χειροποίητων παιδικών ρούχων-εμπνευσμένων από την Ελληνική παράδοση και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Δημιουργίες οι οποίες, αυτές τις ημέρες, εκτίθενται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην έκθεση με τίτλο “Κέντησα Κλωστή-Κλωστή τον Δικό μου Μύθο”. Η Σοφία Μελά, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη δύναμη των ελληνικών παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών, έρχεται σε επαφή με τους τελευταίους εναπομείναντες τεχνίτες του μεταξιού, της δαντέλας, της κλωστουφαντουργίας κλπ και δημιουργεί μοναδικά κομμάτια, μετά από ενδελεχή έρευνα πάνω σε παραδοσιακές φορεσιές, ιστορικές αναφορές και τοπικούς μύθους.

Η Σοφία Μελά ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τις παραδοσιακές φορεσιές, με αφετηρία τις σπουδές της πάνω στις ανθρωπιστικές επιστήμες και αφορμή τα ρούχα που η ίδια σχεδίασε για τα βαφτίσια των δύο κοριτσιών της, που είχε την επιθυμία να έχουν ως θέμα την Ελληνική Παράδοση. Ήταν, ωστόσο, η αγάπη της για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την έννοια της “Αρμονίας” που τις έδωσαν έμπνευση να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Το ταξίδι που έκανε, όλο αυτό τον καιρό, δουλεύοντας με κόπο και μεράκι, δημιουργώντας ξεχωριστά έργα τέχνης, την έφερε κοντά στις ιστορίες των ανθρώπων που ασχολούνται με τέχνες και τεχνικές που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου, όσο τείνει να επικρατήσει το βιομηχανοποιημένο ένδυμα και να «σβήσει» την Ελληνική ταυτότητα και παράδοση. Ήταν κι αυτό ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για εκείνη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα στοιχεία που κάνουν τις δημιουργίες της μοναδικές.

σχετικα ondemand