Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου με τον Προκόπη Αγγελόπουλο | 18.04.2024

Στην εκπομπή της Πέμπτης, 18 Απριλίου 2024, μετά τον σχολιασμό της Επικαιρότητας και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μιλήσαμε, με αφορμή τις εξελίξεις σε Ισραήλ, Γάζα, Ιράν και Ουκρανία με τον διεθνολόγο, δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, Νομικό, Δημήτρη Σταθακόπουλο, ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί στην παγκόσμια διάσταση των γεγονότων αυτών και τις συνέπειες που θα έχουν στη Γηραιά Ήπειρο και γενικότερα στη Δύση, σε συνδυασμό με τα ανησυχητικά δημογραφικά στοιχεία. Συμπέρασμα σημαντικό το ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αγκαλιάσει την Πολυπολιτισμικότητα αντί να οχυρώνεται πίσω από ακροδεξιές αντιλήψεις, σε σχέση με το Προσφυγικό-Μετανταστευτικό.
Αμέσως μετά, καλεσμένη στο στούντιο της εκπομπής ήταν η Σοφία Μελά, δημιουργός χειροποίητων παιδικών ρούχων-εμπνευσμένων από την Ελληνική παράδοση και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Δημιουργίες οι οποίες, αυτές τις ημέρες, εκτίθενται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην έκθεση με τίτλο “Κέντησα Κλωστή-Κλωστή τον Δικό μου Μύθο”. Η Σοφία Μελά, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη δύναμη των ελληνικών παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών που χάνονται, με το πέρασμα των χρόνων, έρχεται σε επαφή με τους τελευταίους εναπομείναντες τεχνίτες του μεταξιού, της δαντέλας, της κλωστουφαντουργίας κλπ και δημιουργεί μοναδικά κομμάτια, μετά από ενδελεχή έρευνα πάνω σε παραδοσιακές φορεσιές, ιστορικές αναφορές και τοπικούς μύθους.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, καλεσμένη στο στούντιο ήταν η Αίγλη Ζαφειράκου, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες της Διασποράς που ασχολείται με την Εκπαίδευση, μέσα από τη δράση της (μεταξύ άλλων) ως σύμβουλος Εκπαίδευσης της παγκόσμιας Τράπεζας και του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates. Η κα Ζαφειράκου βρέθηκε στην Ελλάδα, με αφορμή πρόσκληση που της έγινε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου και μίλησε για τα ανησυχητικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το επίπεδο μάθησης στην Ελλάδα στα χρόνια της Οικονομικής Κρίσης και της Πανδημίας. Η κα Ζαφειράκου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα για τη στήριξη και την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και για όλους τους μαθητές, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα. Ξεκαθάρισε ότι η περίφημη αξιολόγηση των δασκάλων δεν θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο εκπαιδευτικών αλλά μέσα από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο επίπεδο της μάθησης των παιδιών.
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με τις διεθνείς ειδήσεις από την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς και τις αθλητικές από την Αντιγόνη Δρακάτου στο στούντιο.

σχετικα ondemand