Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | 26.12.2022

«Χούλιο Κορτάσαρ: Το βιβλίο του Μανουέλ»

 (2η εκπομπή)

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

Παρίσι, αρχές του ’70,

15 πρόσωπα, αυτοεξόριστα κι ετεροεθνή, συνεργάζονται σε πράξεις αντίστασης κατά των πολιτικών και καταναλωτικών δεινών της κοινωνίας εφαρμόζοντας πρακτικές καταστασιακές, όπως γιουρούσια σε αποθήκες τροφίμων και μοίρασμά τους σε φτωχογειτονιές του Παρισιού.

Γράφουν συλλογικά ένα βιβλίο για τον Μανουέλ, το μωρό δυο εραστών της παρέας, σαν οδηγό για έναν καλύτερο κόσμο.

Πιστά στο κορτασαρικό σύμπαν, τα μέλη της παρέας αυτής επιδίδονται καθημερινά σε ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων, συνευρίσκονται, συζητούν, διαφωνούν, ερωτεύονται και ακούν μουσική, πολύ μουσική: κλασική, τζαζ, αβαν γκαρντ, ηλεκτρονική!!!

“Πόσο μακριά βρίσκεσαι, Καρλχάιντς Στοκχάουζεν, μοντέρνε μουσικέ, που πας και βάζεις ένα ηλεκτρονικό πιάνο καταμεσής των ηλεκτρονικών ιριδισμών· δεν πρόκειται για επίκριση, σ’ το λέω απ’ τα βάθη της καρδιάς μου, απ’ τη θέση ενός συνοδοιπόρου. Το ’χεις κι εσύ το πρόβλημα της γέφυρας, πρέπει να βρεις τον τρόπο να μιλήσεις κατανοητά, τη ώρα που ίσως η τεχνική σου και η πιο σταθερή σου πραγματικότητα απαιτούν από σένα να κάψεις το πιάνο….Η γέφυρα λοιπόν. …Γιατί κάθε έργο είναι μια γέφυρα όσο οι άνθρωποι δεν τη διασχίζουν.

Την πρώτη φορά που ένας πιανίστας διέκοψε την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού για να περάσει τα δάχτυλά του απ’ τις χορδές σαν να επρόκειτο για άρπα, ή που χτύπησε το ξύλινο σώμα του οργάνου κρατώντας το ρυθμό ή υποδεικνύοντας μια προσωδιακή τομή, εκτοξεύτηκαν παπούτσια στη σκηνή· τώρα οι νέοι θα ξαφνιάζονταν αν οι ηχητικές χρήσεις ενός πιάνου περιορίζονταν στα πλήκτρα του.”

Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης

*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου από το άλμπουμ Piano Voices (2018).

*Χούλιο Κορτάσαρ: Το βιβλίο του Μανουέλ

Μτφ: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις Κέδρος, 2008

σχετικα podcasts