Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Τσάρλυ Τσάπλιν (α’ μέρος)

Ο Πίτερ Ακρόιντ αναπλάθει τη ζωή του μεγάλου κωμικού. Στην πρώτη εκπομπή, διαβάζουμε για τα σκληρά παιδικά χρόνια στο νότιο Λονδίνο, τα χρόνια του μικρού Τσάρλυ στους δρόμους, στα παγκάκια, σε πτωχοκομεία και φρενοκομεία. Τα πρώτα βήματα στο πάλκο των μιούζικ χολ. Και πώς σταδιακά συγκροτεί απ’ τη φιγούρα του αστείου, αλλά ενίοτε μοχθηρού αλητάκου των πρώτων ταινιών, τη γεμάτη τρυφερότητα, ανθρωπιά και συμπόνια μορφή του πρωταγωνιστή στα μεγάλου μήκους αριστουργήματά του.

“Στο τέλος του 1898 ο μικρός Τσάπλιν μπήκε σ’ ένα χορευτικό συγκρότημα που ονομαζόταν “Τα οκτώ παλικάρια του Λάνκασερ”. Το κάθε αγόρι φορούσε μια λευκή λινή μπλούζα, μεταξωτό κολάρο, βράκα και κόκκινα παπούτσια χορού. Τα κλογκ ήταν παπούτσια για σκληρή εργασία στα ορυχεία του Βορρά- να χορεύεις με αυτά με ευκινησία και χάρη ήταν ένδειξη θριάμβου και απελευθέρωσης από τις κακοτυχίες ή τους καταναγκασμούς. Και μπορεί ο χορός αυτός να εξέφραζε το πνεύμα του νεαρού Τσάπλιν. Ήταν εξαντλητική δουλειά. Τα θέατρα είχαν τη μυρωδιά πορτοκαλιού και μπίρας, ιδρώτα, απλυσιάς και καπνού… Η ζωή του μιούζικ χολ ήταν σκληρή και απαιτητική. Κάθε σκετς κρατούσε λίγο, πέντε με δεκαπέντε λεπτά, μπροστά σ’ ένα θορυβώδες και συχνά μεθυσμένο κοινό. Υπνωτιστές και μάγοι, ακροβάτες και κωμικοί ανταγωνίζονταν ν’ αποσπάσουν το χειροκρότημα και την προσοχή του κοινού- η αδιαφρία του ήταν ο θάνατός τους… Οι κωμικοί και οι μίμοι έπαιαζαν συχνά σε ενεχυροδανειστήρια, σε φτηνές πανσιόν ή εστιατόρια. Υποδύονταν σερβιτόρους, αλήτες ή άντρες που είχαν πάρει την κάτω βόλτα, γνωστούς ως “αριστοκράτες της κακιάς ώρας”. Μερικοί ντύνονταν παράξενα ή βάδιζαν κωμικά χρησιμοποιώντας ομπρέλες και μπαστούνια. Αποτελούσαν την έμπνευση για τις πρώτες ταινίες του Τσάπλιν.”

Ακούμε μουσική από τις ταινίες του Τσάρλυ Τσάπλιν:
Το χαμίνι, Το τσίρκο, Ο βιολιστής, Ο Σαρλό πυροσβέστης, O σωσίας.

Ηχητική επεξεργασία: Κατερίνα Λαπαδάκη

*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου Sakis Papadimitriou – Musician/Writer Sakis Papadimitriou
από το άλμπουμ Piano Voices (2018).

*Peter Ackroyd / Τσάρλυ Τσάπλιν: μια βιογραφία
Μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης
Εκδόσεις Άγρα
Αθήνα, 2019

σχετικα podcasts