Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ζάουμε Καμπρέ | Confiteor

Eκπομπή 2η

[…Χάρη στην ικανότητά μου να υπακούω, έγινα ένας καλός τεχνικά βιολιστής, αλλά δίχως ψυχή. Ο δάσκαλός Μανλιέου αποδέχτηκε, τελικά, μέχρι και τη ντροπιαστική φυγή μου απ’ το πρώτο μου ρεσιτάλ μπροστά στο κοινό ως ένδειξη ιδιοφυίας. Η σχέση μας δεν άλλαξε, ωστόσο από εκείνη τη μέρα, αισθανόταν ότι είχε δικαίωμα να με βρίζει όποτε το θεωρούσε απαραίτητο.


Ο Αντριά άρχισε να νιώθει ότι ίσως ήταν αλήθεια, και το βιολί ήταν ένας τρόπος να συμφιλιωθεί με τη ζωή, τα μυστήρια της μοναξιάς, τη βεβαιότητα ότι τα θέλω δεν προσαρμόζονται ποτέ στην πραγματικότητα, την επιθυμία να ανακαλύψει τι είχε συμβεί στον πατέρα εξαιτίας του….
Το Παρίσι ήταν το τέχνασμα της μητέρας για να με πείσει να συνεχίσω το βιολί. Ωστόσο, δεν ήξερα πως θα άλλαζε τη ζωή μου. Εκεί σε γνώρισα….

Πάνε τριάντα- σαράντα χρόνια που γνωριστήκαμε, η Σάρα κι εγώ. Είναι ο άνθρωπος που φώτισε τη ζωή μου και για τον οποίον κλαίω πιο πικρά…]

Βαρκελώνη, δεκαετία του ’50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα του δεξιοτέχνη βιολονίστα.

Πενήντα χρόνια μετά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ακούμε

_ Pablo de Sarasate / Jascha Heifetz

_ Niccolό Paganini / Vanessa Mae

_ Henryk Wieniawski / Jascha Heifetz

_ Johannes Brahms / Berliner Philharmoniker 

_  Bill Evans Trio

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Κατερίνα Λαπαδάκη

*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου 

από το άλμπουμ του Piano Voices (2018).

Ζάουμε Καμπρέ | Confiteor

Μετάφραση από τα καταλανικά| Ευρυβιάδης Σοφός

Επιμέλεια| Χαρά Σκιαδέλλη

Εκδ. Πόλις
Αθήνα, 2016

σχετικα podcasts