Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Joao Ricardo Pedro | Τo δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο

(2η εκπομπή)

“Σ’ εκείνο το μικρό χωριό με όνομα θηλαστικού, το στριμωγμένο στους πρόποδες του όρους Γκαρντούνια και στραμμένο ασυναίσθητα προς τον Νότο, το σπίτι του γιατρού Αουγκούστο Μέντες ήταν η μόνη εξαίρεση μπροστά σ’ αυτή την ολοκληρωτική αδιαφορία για την τύχη της πατρίδας, λες κι η πατρίδα ήταν ένας τόπος μακρινός.”

Με ρυθμό που παραπέμπει σε έργο συμφωνικής μουσικής παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας του γιατρού Αουγκούστο Μέντες, ο οποίος σε μια νεανική παρόρμηση αγόρασε ένα κτήμα σε ένα απομακρυσμένο χωριό, στον πορτογαλικό νότο. Στο χωριό αυτό  έκανε οικογένεια, έζησε μέχρι τον θάνατο του.

“Η Λάουρα απάντησε, με μια σεμνότητα που απλά τόνιζε την περηφάνια της:

“Γιατρέ, οι μέρες εδώ είναι μεγάλες”, λες και γνώριζε τη διάρκειά τους και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο γιατρός Αουγκούστο Μέντες παρατήρησε, για πρώτη φορά, τα σκούρα μάτια αυτής της γυναίκας, τους μυς των μπράτσων της που έσκαβαν τη γη, που έγδερναν τα ζώα κι ύφαιναν τις μέρες με επιμονή σοφού. Έπειτα παρατήρησε τα δάχτυλά της. Τα χείλη της. Τους γοφούς της. Και δεν την αποκάλεσε ποτέ ξανά “κοπελιά”. Θα ήταν πλέον και για πάντα η Λάουρα. Η Λάουρά μου.”

Ο γιος του Αντόνιο υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Αγκόλα και τραυματίζεται ψυχολογικά για όλη του τη ζωή. Ο εγγονός του γιατρού ονόματι Ντουάρτε είναι ένα μοναχικό παιδί με μεγάλο μουσικό ταλέντο που θα μεγαλώσει στο χωριό ακούγοντας αινιγματικές και μυστηριώδεις ιστορίες για την περίοδο της δικτατορίας του Σαλαζάρ.

Διαβάζουμε επίσης για:

τον νεανικό φίλο του γιατρού, τον Πολικάρπο που αυτοεξορίζεται στην Αργεντινή και από τις επιστολές που του στέλνει ανοίγει ένα παράθυρο στον απομονωμένο κόσμο του Αουγκούστο Μέντες,

έναν μυστηριώδη καθηγητή  μουσικής,

τον Ινδιάνο φίλο του Ντουάρτε που ερεθίζεται σεξουαλικά ακούγοντας Μπετόβεν.

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά 

Ηχητική επεξεργασία: Κατερίνα Λαπαδάκη

*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου

από το άλμπουμ του Piano Voices (2018)

*Joao Ricardo Pedro

“Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο”

Μτφ. Αριάδνη Μοσχονά

Εκδόσεις Πόλις Αθήνα, 2019

σχετικα podcasts