Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | 24.10.2022

“Toni Morrison: Jazz”

“Αγαπησιάρη. Έτσι τον λένε τούτο τον καιρό. Καιρός αγαπησιάρης, η πιο όμορφη μέρα του χρόνου. Τότε ξεκίνησε. Μια μέρα τόσο αγνή, τόσο ανέφελη, που και τα δέντρα ακόμα κορδώνονταν. Φυτεμένα σ’ ένα μίζερο τετράγωνο ανάμεσα στις πλάκες του δρόμου, τρέμοντας από φόβο για τη ζωή τους, κορδώνοντα.

Σκέψου πώς θα ‘ναι αν το καταφέρεις, απλώς και μόνο αν το καταφέρεις. Η φύση μεταμορφώνεται τότε για χάρη σου. Γίνεται καταφύγιο, αποκομμένο από τον κόσμο. Μαξιλάρια για δύο. Απλώνει τα κλαδιά της πασχαλιάς χαμηλά, για να σε κρύψουν. Και η Πόλη, με τον δικό της τρόπο χαμηλώνει για σένα, συνεργάζεται, λειαίνοντας τους δρόμους, ισιώνοντας τις πλάκες στα πεζοδρόμια, προσφέροντάς σου πεπόνια και πράσινα μήλα στη γωνία. Κομμάτια από κίτρινο μεταξωτό για μαντίλια, σειρές αιγυπτιακές χάντρες. Τηγανητό κοτόπουλο του Κάνσας και κάτι με σταφίδες που τραβούν την προσοχή σ΄ ένα ανοιχτό παράθυρο, όπου μοιάζει να ενεδρεύει το άρωμά τους. Κι αν όλα αυτά δε φτάνουν, οι πόρτες των παράνομων μπαρ μένουν μισάνοιχτες και στο σκοτεινό δροσερό τους βάθος ένα κλαρινέτο βήχει και καθαρίζει τον λαιμό του περιμένοντας τη γυναίκα να διαλέξει τον τόνο.

Η Πόλη είναι ξεφτέρι σε κάτι τέτοια: να μυρίζει όμορφα, να δείχνει τολμηρή, σχεδόν άσεμνη, να στέλνει μυστικά μηνύματα, μεταμφιεσμένα σε σήματα δρόμου….

Είναι καλή ν’ ανοίγει κλειδαριές, να σκοτεινιάζει τις σκάλες. Να σκεπάζει τους αναστεναγμούς σου με τους δικούς της.”

Μια παθιασμένη ιστορία έρωτα και εμμονής, που εκτυλίσσεται στο Χάρλεμ του Μεσοπολέμου με αναδρομές στον αμερικανικό Νότο του 19ου αιώνα, μιλάει για τη σκληρή πραγματικότητα της αφροαμερικανικής ζωής. Το αφροαμερικανικό έπος γραμμένο σαν μουσική σύνθεση της τζαζ, με πρωταγωνιστή πρωτίστως την Πόλη του Χάρλεμ, χάρισε στη συγγραφέα το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ακούμε :

*Duke Ellington

* Ciro’s Coon Club Orchestra

*Duke Ellington + Mahalia Jackson

*Bessie Smith

*American Composers Orchestra

Ηχητική επεξεργασία: Νίκος Σαβοργινάκης

*Toni Morrison : Jazz

Μτφ. Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα, 2017

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα podcasts